Pravé maďarské lángoše (So slovenskou oblohou)
Mäkučké so zemiakovým kysnutým cestom. Lepšie ste asi nejedli.
Ingrediencie
  • 250 zemiakov
  • 500 g PH múky
  • 100 ml vlažného mlieka o niečo teplejšie, ako prst
  • 150 ml vlažnej vody o niečo teplejšie, ako prst
  • 1 čl soli
  • 1 PL cukru
  • droždie polka kocky = 20g, sáčok, alebo polka sušeného
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme úplne vychladnúť. Toto robievam deň vopred. Ošúpeme a nastrúhame. Ak máme domácu pekáreň, tak dáme všetky ingrediencie do pekárne v poradí: múka, soľ, zemiaky, mlieko s vodou, droždie, cukor.
  2. Zapneme program KYSNUTÉ CESTO. O všetko sa postará pekárnička. Cesto nám pripraví tak za hodinku aj pol (aj s vykysnutím).
  3. Ak pekárničku nemáme, tak si pripravíme kvások: Z uvedených surovín dáme do misky všetko mlieko a vodu, ODOBERIEME 2-3 PL múky, pridáme droždie, cukor prikryjeme a na teplom mieste necháme podkysnúť.
  4. Toto môže trvať aj 30 minút. Ke Nám podkysne, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto a necháme ho odpočívať a prikryté podkysnúť ďalších 30 minút.
  5. Cesto zdvojnásobí svoj objem. Na pomúčenej ploche (kuchynská linka, doska, stôl, ...) vyrobíme menšie bochníky a z nich tvarujeme lángoše akéhokoľvek tvaru.
  6. Cesto sa trhá - to je v poriadku, je jemné a po upečení si poviete, nabudúce spravím aj pre susedov - pochvala ma neminie.
  7. Lángoše pražíme na panvici v oleji (musia plávať) z každej strany MAXIMÁLNE 1 minútu.
Poznámky k receptu

A aj keď to bol pokrm chudobných a jedinou prílohou bol dakedy cesnak, alebo smotana so syrom, kľudne nechajte fantáziu preháňať a naložte si podľa chuti. (Rukola, saláma, údené mäsko, cibuľka, rajčiny, kečup, klobáska, pečená slanina, bryndza, ...)