
Bedle na smotane (bedľový perkelt)
Niekto nedá dopustiť na dubáky, niekto miluje kuriatka, alebo len šampióny. Ja milujem IBA BEDLE.
Ingrediencie
- 2-3 ks bedlových hlavičiek veľkých asi ako dve dlane aj s prstami každá taká veľká
- 2 stredne veľké cibule červená je v tomto prípade ideálna
- 1 PL kačacej masti trošku kopcovitá, alebo husacej
- 1 zarovnaná PL mletej červenej papriky
- 1 čl soli zarovnaná
- 250 ml smotany na šľahanie
- Na halušky:
- 250 g hrubej múky
- 125 g polohrubej múky
- 275 ml studenej vody
- 1 PL soli na osolenie vody
- 1 PL oleja do vody
- 1 PL olivový olej na hotové halušky
Inštrukcie
-
Na masti osmahnene nadrobno pokrájanú cibuľu. Môžeme ju tam nechať na strednom plameni dlhšie, kľudne múže trošku "pripiecť", avšak nesmie zhorieť.
-
Stíšime plameň, pridáme papriku a hneď na to pokrájané klobúčiky bedlí (neumývame ich). Pokrájané sú na veľkosť zhruba polovičky jedného dospelého palca.
-
Opatrne ich premiešame s cibuľou a paprikou, osolíme, zalejeme smotanou, privedieme do varu a na miernom plameni varíme tak 10 minút (plus mínus 2 minuty - tu sa nestrieľa za nedodržaný čas).
-
Odstavíme a dokončíme halušky.
-
HALUŠKY
-
Každá gazdiná má nejaký osvedčený recept na halušky.
-
Kým sa pustíte do nejakých zložitejších halušiek, vyskúšajte tieto jednoduché BEZAJEČNÉ. Do múky (obe zmiešané) pridajte vodu a dobre zamiešajte.
-
Priveďte do varu vodu vo väčšom hrnci (4-5 litrovom), osoľte, pridajte 1 PL oleja a halušky prepasírujte cez dierkovaný nástroj na to určený.
-
Keď vyplávajú, povarte ich ešte pol minútky a vyberte - sceďte. Tieto halušky máte spravené na dva krát. Na hotové halušky pridajte 1 PL oleja, aby sa nezlepili.
-
Dobrú chuť.