Zemiakové halušky s kyslou kapustou a slaninou
Tradičný pokrm našich starých materí. Babky by nám zle určite nenavarili. Tie určite vedia od čoho je chlap "hustý"
Ingrediencie
  • 0,5 kg zemiakov
  • 75 g hladkej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 200 g vyžmýkanej kyslej kapusty
  • 1 PL domácej masti uprednostňujem kačaciu, alebo husaciu
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL kr. cukru
Inštrukcie
  1. Najprv dáme pripravovať kapustu. Cibuľku si nakrájame nadrobno a dáme opražiť na masti.
  2. Keď už trošku skaramelizovala (nie čierna už je zlá), pridáme cukor - necháme ho rozpustiť a pridáme vyžmýkanú kapustu (po vyžmýkané by malo ostať tak 200g.
  3. Ak ju predtým, ako hodíte do hrnca aj pokrájate najemno, bude sa Vám lepšie konzumovať, ale niekto si vyslovene žiada dlhé "slýže" kapusty (ja nie).
  4. Podlejeme asi 1,5 dl VRIACEJ VODY, prikryjeme, stíšime plameň a dusíme pomaličky kľudne aj HODINU. Ak sa minie voda, môžeme zase trošku doliať (VŽDY VRIACU). Na konci by mala byť takmer suchá, ale trošku šťavy nie je na škodu.
  5. HALUŠKY:
  6. Nastrúhané (surové) zemiaky dobre premiešame s múkou a "hádžeme" z nich halušky do vriacej osolenej vody. Buď to robíme z lopárik a príborovým nožom, alebo prípravkom na to určeným (spýtajte sa v predajni kuch. potrieb).
  7. Po vyplávaní na hladinu necháme variť ešte minutku, potom vyberieme, necháme odkvapkať (nepreplachujeme) a dáme do misky. Keď si odvaríme všetky halušky, premiešame s kapustou a podávame posypané opraženou slaninkou.