Zemiakové halušky s kyslou kapustou a slaninou
Tradičný pokrm našich starých materí. Babky by nám zle určite nenavarili. Tie určite vedia od čoho je chlap "hustý"
Ingrediencie
- 0,5 kg zemiakov
- 75 g hladkej múky
- 50 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- 200 g vyžmýkanej kyslej kapusty
- 1 PL domácej masti uprednostňujem kačaciu, alebo husaciu
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL kr. cukru
Inštrukcie
-
Najprv dáme pripravovať kapustu. Cibuľku si nakrájame nadrobno a dáme opražiť na masti.
-
Keď už trošku skaramelizovala (nie čierna už je zlá), pridáme cukor - necháme ho rozpustiť a pridáme vyžmýkanú kapustu (po vyžmýkané by malo ostať tak 200g.
-
Ak ju predtým, ako hodíte do hrnca aj pokrájate najemno, bude sa Vám lepšie konzumovať, ale niekto si vyslovene žiada dlhé "slýže" kapusty (ja nie).
-
Podlejeme asi 1,5 dl VRIACEJ VODY, prikryjeme, stíšime plameň a dusíme pomaličky kľudne aj HODINU. Ak sa minie voda, môžeme zase trošku doliať (VŽDY VRIACU). Na konci by mala byť takmer suchá, ale trošku šťavy nie je na škodu.
-
HALUŠKY:
-
Nastrúhané (surové) zemiaky dobre premiešame s múkou a "hádžeme" z nich halušky do vriacej osolenej vody. Buď to robíme z lopárik a príborovým nožom, alebo prípravkom na to určeným (spýtajte sa v predajni kuch. potrieb).
-
Po vyplávaní na hladinu necháme variť ešte minutku, potom vyberieme, necháme odkvapkať (nepreplachujeme) a dáme do misky. Keď si odvaríme všetky halušky, premiešame s kapustou a podávame posypané opraženou slaninkou.