Krehké mandľové čajové pečivo
Krehké okamžite po vytiahnutí z rúry. V ústach sa Vám samé rozpadá, netreba žiadny lekvár, žiadnu plnku, len dúšok dobrého čaju.
Ingrediencie
- 400 g polohrubej múky
- 1 zmäknuté maslo 250g
- 150 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 čl prášku do pečiva
- 1/2 čl vanilkovej arómy
- 1/2 čl mandľovej arómy alebo ešte jednu vanilkovú
- medzi prsty soli
- l úpané mandle alebo aj nie
Inštrukcie
-
Zo surovín (okrem mandlí) vypracujeme cesto spravíme do tvaru valčeka a dáme na pár hodín (stačí 2) do chladničky.
-
Po dvoch hodinách si z cesta ODREŽEME taký kus, ako päsť, pomúčime pracovný priestor a zozvaľkáme na plát cca 2-3 mm.
-
Cesto je dosť lepivé a krehké, preto treba posypať pod aj na cesto múku (polohrubá sa mi veľmi osvedčila.
-
Povykrajujeme rôzne tvary - pridáme mandľu (ako keď robíte medovníčky) a pečieme cca 10-12 minút pri teplote okolo 180 stupňov.
-
Ak trošku chytia farbu, budú len lepšie. Viem, že aj čierna je farba, ale tentokrát buďme rasisti a Afriku neberme.
-
Stačí do žlta, prípadne žlto-hneda (Čína až India).
Poznámky k receptu
Dobrú chuť a príjemné chvíle pri čajíčku 🙂