Parené buchty
Parené buchty - skúste si ich pripraviť doma
Ingrediencie
  • 500 g hrubej múky
  • 30 g droždia
  • 1 dl mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 20 g cukru
  • 150 g slivkového lekváru alebo ľubovoľného, ktorý nie je tekutý
  • Na vrch:
  • 100 g roztopeného masla
  • 50 g maku
  • 100 g práškového cukru
Inštrukcie
  1. Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a droždie - počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Do múky pridáme kvások, vajce, soľ a vypracujeme redšie cesto ako na buchty.
  3. Necháme nakysnúť, vyvaľkáme na cca pol cm a rozdelíme na 18-20 rovnakých štvorcov.
  4. Na každý štvorec dáme lekvár a vytvarujeme buchty tak, aby lekvár nevytiekol.
  5. Necháme ešte nakysnúť.
  6. Potom dáme variť do vriacej vody na asi 4-5 minút - kým nevyplávajú.
  7. Jednu buchtu vyberieme, rozrežeme na polovicu a skontrolujeme, či je už v okolí lekváru hotová - keď ano, všetky hneď vyberieme.
  8. Uvarené popicháme vidličkou, polejeme rozpusteným maslom a posypeme makom zmiešaným s cukrom.