
Ovocné knedličky z tvarohového cesta
Ovocné knedličky z tvarohového cesta - deti ich zbožňujú a dospeláci nimi nepohrdnú
Ingrediencie
- Pre 4 osoby:
- Ovocie - napr. marhule 5-6 ks na osobu - podľa veľkosti ovocia, ale môžu byť aj slivky, broskyne alebo jahody
- kockový cukor kryštálový
- mletá škorica
- Cesto:
- 500 g tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 50 g masla alebo Palmarinu
- 2 vajcia
- 80 g hrubej múky
- 180 g krupice
- štipka soli
- Na vrch:
- roztopené maslo alebo bravčová masť
- Posýpka:
- mletý mak s cukrom
- alebo mleté orechy s cukrom
- alebo opražená strúhanka s cukrom
- alebo škorica s cukrom
Inštrukcie
-
Marhule alebo slivky vykôstkujeme (narežeme iba z polovičky tak, aby po vykôstkovaní držali polovice spolu) a namiesto kôstky tam vložíme pol kocky cukru alebo nasypeme štvť lyžičky kryštálového cukru.
-
Pridáme štipku škorice a znovu zatvoríme. Ak použijeme broskyne, tiež ich odkôstkujeme a nakrájame na väčšie kusy a posypeme cukrom a škoricou. Jahody dávame celé.
-
V miske rozmiešame tvaroh s práškovým cukrom a maslom. Pridáme vajcia, múku, krupicu a štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Ak je cesto riedke, pridáme krupicu.
-
Presunieme na dosku a z cesta vytvoríme valček. Ten rozrežeme na toľko kusov, koľko je kusov ovocia. Každý kúsok rozvaľkáme na ovál a do tohto oválu zabalíme ovocie tak, aby bolo celé zakryté cestom. Potom ešte rukami doformujeme na guľku.
-
Knedličky hádžeme do vriacej vody, a keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierkovanou varechou. Vložíme do misy z roztopeným maslom a celé omastíme. Takto omastené obalíme v posýpke.
-
Na záver na tanieri môžeme ešte posypať zvyšnou posýpkou a poliať zbytkom roztopeného masla alebo šťavou z kompóta.