grilovaný encián (grilovaný hermelín)
Aj z takého jednoduchého jedla sa dá spraviť slávnostný chod
Ingrediencie
  • 4 kolieska enciánu hermelínu, camembéru
  • 600 g zemiakov
  • pár bobúľ hrozna nemusí byť
  • 1 vyfiletovaný pomaranč postup v recepte
  • černicový džem brusnicový
  • černicový kompót brusnicový
Inštrukcie
  1. Zemiaky sa robia najdlhšie, tak najprv očistíme zemiaky, nakrájame ich na mesiačiky a dáme robiť do rúry na otvorenom plechu.
  2. Zemiaky treba smelo osoliť a môžeme na plech dať papier na pečenie, ktorý z vrchu potrieme olejom. Pečieme v strede rúry pri 180 stupňoch 20 minút, alebo kým nezískajú želaný stav prepečenia.
  3. Niekto má rád chrumkavejšie, niekto zase šťavnatejšie. Pri 20 minútach tam budú aj také, aj také.
  4. Vyfiletujeme si pomaranč. Najprv nožom zrežeme šupku. Zrežeme ju tak, aby neostala absolútne žiadna šupina (ani tá biela - proste až na dužinu. Potom ostrým nožom vyrezávame mesiačiky (ako melón).
  5. Režeme popri šupke, aby mesiačiky boli tiež BEZ ŠUPKY. Takto pripravené filety pomiešame s marinádou, ktorá je zložená z jednej PL džemu a jednej PL kompótovej šťavy. Sem môžeme dať aj bobule hrozna. Sem-tam zamiešame.
  6. Na rozpálenú panvicu (alebo gril) dáme syr. Ja mám takú hranatú panvicu s vlnovkovým dnom. Vypeckujeme oheň a po 2 minútach syr nadvyhneme a otočíme o 90 stupňov - stále je na tej istej strane.
  7. Otočením o 90 stupňov docielime mriežkovité opečenie. Takto isto opečieme z druhej strany. Kým sa nám pečie (griluje) syr, pripravíme si ovocie s džemom ... kuk dole...
  8. Do misky vyberieme kompót (černice, alebo brusnice) a pridáme 1 PL džemu. Ak je džem veľmi hustý, môžeme pridať trošku šťavy z kompótu.
Poznámky k receptu

Návrh servírovania vidíte na obrázku, ale fantázii sa medze nekladú. Len pozor, neprežeňte to s množstvom, menej je niekedy viac a v tomto prípade to platí duplom 🙂 Podávame s láskou a s hrdosťou 🙂