
grilovaný encián (grilovaný hermelín)
Aj z takého jednoduchého jedla sa dá spraviť slávnostný chod
Ingrediencie
- 4 kolieska enciánu hermelínu, camembéru
- 600 g zemiakov
- pár bobúľ hrozna nemusí byť
- 1 vyfiletovaný pomaranč postup v recepte
- černicový džem brusnicový
- černicový kompót brusnicový
Inštrukcie
-
Zemiaky sa robia najdlhšie, tak najprv očistíme zemiaky, nakrájame ich na mesiačiky a dáme robiť do rúry na otvorenom plechu.
-
Zemiaky treba smelo osoliť a môžeme na plech dať papier na pečenie, ktorý z vrchu potrieme olejom. Pečieme v strede rúry pri 180 stupňoch 20 minút, alebo kým nezískajú želaný stav prepečenia.
-
Niekto má rád chrumkavejšie, niekto zase šťavnatejšie. Pri 20 minútach tam budú aj také, aj také.
-
Vyfiletujeme si pomaranč. Najprv nožom zrežeme šupku. Zrežeme ju tak, aby neostala absolútne žiadna šupina (ani tá biela - proste až na dužinu. Potom ostrým nožom vyrezávame mesiačiky (ako melón).
-
Režeme popri šupke, aby mesiačiky boli tiež BEZ ŠUPKY. Takto pripravené filety pomiešame s marinádou, ktorá je zložená z jednej PL džemu a jednej PL kompótovej šťavy. Sem môžeme dať aj bobule hrozna. Sem-tam zamiešame.
-
Na rozpálenú panvicu (alebo gril) dáme syr. Ja mám takú hranatú panvicu s vlnovkovým dnom. Vypeckujeme oheň a po 2 minútach syr nadvyhneme a otočíme o 90 stupňov - stále je na tej istej strane.
-
Otočením o 90 stupňov docielime mriežkovité opečenie. Takto isto opečieme z druhej strany. Kým sa nám pečie (griluje) syr, pripravíme si ovocie s džemom ... kuk dole...
-
Do misky vyberieme kompót (černice, alebo brusnice) a pridáme 1 PL džemu. Ak je džem veľmi hustý, môžeme pridať trošku šťavy z kompótu.
Poznámky k receptu
Návrh servírovania vidíte na obrázku, ale fantázii sa medze nekladú. Len pozor, neprežeňte to s množstvom, menej je niekedy viac a v tomto prípade to platí duplom 🙂 Podávame s láskou a s hrdosťou 🙂