Bryndzové halušky (po liptovsky)
Najdôležitejšie je daľ dobrý pomer múk - jeden druh nestačí)
Ingrediencie
- 1 kg očistených SUROVÝCH zemiakov
- 150-200 gramov bryndze
- 2 PL gramov kyslej smotany
- 1 PL smotany na šľahanie
- údená slanina
- 150 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 200 g hrubej múky
- 1 PL soli
Inštrukcie
-
Toto možno nie je najsprávnejší pomer, avšak je jeden z tých lepších (ak by som poznal lepší, zverejním ten). Vyskúšajte a je vysoko pravdepodobné, že pri ňom ostanete.
-
Očistené zemiaky nastrúhame na čo najjemnejšom strúhadle. Naozaj najjemnejšom. pridáme múku (všetku) a vypracujeme cesto.
-
Cesto necháme chvíľku odpočinúť a zatiaľ vymiešame bryndzu a smotany. Správnu bryndzu poznáme podľa jemných zrniečok (ako piesok).
-
Dáme zovrieť vodu a pridáme do nej soľ. Nikdy nesolíme halušky - VŽDY VODU. Keď nám zovrie voda, nahádžeme do nej halušky. Existuje na to kopec prípravkov, alebo to skúste príborovým nožom nahádzať priamo z dosky 🙂
-
Keď halušky vyplávajú, necháme ich ešte asi minútku povariť, vyberieme ich z vody a dáme do misky. Pridáme trošku vymiešanej bryndze, ďalšie halušky, ďalšia bryndza, ... až kým sa nám všetko neuvarí. Dobre premiešame a môžeme servírovať.