Cuketová plnka
Na cuketu nie je receptov nikdy dosť, skúste touto vegetariánskou plnkou naplniť hydinu, rôzne mäňsové rolky či rolády alebo ju konzumovať ako samostatné jedlo či prílohu.
Ingrediencie
- 800 gramov cukety
- 4 včerajšie žemle
- 4 vajcia
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- hladká múka na zahustenie podľa potreby
- strúhanka podľa potreby
- slnečnicový olej podľa potreby
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- sušená majoránka podľa chuti
Inštrukcie
-
Cuketu umyjeme, odkrojíme oba konce, nelúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle do misy,.
-
K cukete pridáme vo vode namočené a dobre vyžmýkané žemle, prelisovaný cesnak,pokrájanú cibuľu na jemno, osolíme, výrazne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou, pridáme vajcia a premiešame.
-
Zahustíme múkou, pridáme toľko strúhanky, aby vznikla tvarovateľná hmota, necháme odpočinúť pri izbovej teplote.
-
Pekáč vymastíme masťou alebo olejom, v pekáči rovnomerne rozotrieme pripravenú plnku, povrch polejeme olejom, vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme 45 až 50 minút, kým povrch nebude do chrumkava a nedosiahne peknú zlato - červeno - hnedú farbu.
-
Upečenú plnku pokrájame na kocky, môžeme podávať ako samostatné jedlo so sezónnou zeleninou alebo ako prílohu k pečenému mäsu či k rôznym zeleninovým omáčkam, výborne chutí za tepla i na studeno, touto plnkou plníme hydinu, ktorú budeme piecť, rôzne mäsové rolky a mäsové rolády.