Cuketová plnka
Na cuketu nie je receptov nikdy dosť, skúste touto vegetariánskou plnkou naplniť hydinu, rôzne mäňsové rolky či rolády alebo ju konzumovať ako samostatné jedlo či prílohu.
Ingrediencie
  • 800 gramov cukety
  • 4 včerajšie žemle
  • 4 vajcia
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • hladká múka na zahustenie podľa potreby
  • strúhanka podľa potreby
  • slnečnicový olej podľa potreby
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • sušená majoránka podľa chuti
Inštrukcie
  1. Cuketu umyjeme, odkrojíme oba konce, nelúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle do misy,.
  2. K cukete pridáme vo vode namočené a dobre vyžmýkané žemle, prelisovaný cesnak,pokrájanú cibuľu na jemno, osolíme, výrazne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou, pridáme vajcia a premiešame.
  3. Zahustíme múkou, pridáme toľko strúhanky, aby vznikla tvarovateľná hmota, necháme odpočinúť pri izbovej teplote.
  4. Pekáč vymastíme masťou alebo olejom, v pekáči rovnomerne rozotrieme pripravenú plnku, povrch polejeme olejom, vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme 45 až 50 minút, kým povrch nebude do chrumkava a nedosiahne peknú zlato - červeno - hnedú farbu.
  5. Upečenú plnku pokrájame na kocky, môžeme podávať ako samostatné jedlo so sezónnou zeleninou alebo ako prílohu k pečenému mäsu či k rôznym zeleninovým omáčkam, výborne chutí za tepla i na studeno, touto plnkou plníme hydinu, ktorú budeme piecť, rôzne mäsové rolky a mäsové rolády.