Nátierka z dubákov
Vynikajúca nátierka z dubákov, ktorá výborne chutí na čerstvom domácom chlebe či pečive, najlepšie však na opečených hriankach potretých výdatne cesnakom.
Ingrediencie
- 1 veľká hrsť sušených dubákov/ 10 násobok čerstvo nazbieraných - práve je tu ich sezona
- 1 kus stredne veľkej cibule
- 0,5 kusu čerstvej feferonky
- 1 polievková lyžica čerstvého masla na opečenie dubákov
- 100 gramov čerstvého masla
- 100 gramov nastrúhaného tvrdého údeného syra
- šťava z polovice citróna
- natrhané lístočky z 3 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 2 lyžice hustého bieleho domáceho neochuteného jogurtu alebo hustej pochúťkovej kyslej smotany
- čerstvo posekaná petržlenová vňať na posypanie hotovej nátierky
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
Inštrukcie
-
Ak máme dubáky čerstvé, tak ich očistíme a pokrájame na plátky, ak máme sušené dubáky, namočíme ich na 30 minút do teplej vody, potom dubáky scedíme, pokrájame na malé kúsky a vodu z namočenia zachytíme.
-
Očistíme cibuľu a pokrájame na jemno.
-
Vytlačíme šťavu z citrona, umyjeme vetvičky čerstvého tymiánu, natrháme na lístočky, feferonku pokrájame na jemno, umytú petržlenovú vňať posekáme nadrobno, údený tvrdý syr nastrúhame na jemno.
-
Na masle orestujeme cibuľu do sklovita aj s feferonkou, pridáme dubáky, pokrájané na malé kúsky, orestujeme, podlejeme vodou z namočenia dubákov, dusíme do mäkka a do odparenia všetkej tekutiny, pridáme lístky čerstvého tymiánu, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, ochutíme citronovou šťavou, premiešame a necháme úplne vychladnúť.
-
Vychladnutú dubákovú zmes pridáme k zmäknutému maslu, premiešame spolu s údeným syrom a zjemníme hustým bielym neochuteným domácim jogurtom alebo kyslou smotanou.
-
Hotovú pomazánku natierame na čerstvý domáci chlieb alebo čerstvé domáce pečivo, ešte lepšie chutí táto výborná dubáková pomazánka na čerstvo upečených hriankach (topinkách) potretých výdatne cesnakom.
-
Pomazánku pred podávaním na nami zvolenom pečive ešte posypeme posekanou petržlenovou vňaťou Orientačne na 10 gramov sušených húb treba násobiť x 10 a dostaneme aké množstvo čerstvých húb potrebujeme mať /nazbierať/, pretože čerstvé huby obsahujú až 90 % vody a len 10 % tvorí sušina, v tomto recepte som použila sušené dubáky, napísala som túto informáciu preto, že už je sezona čerstvých húb v plnom prúde 🙂