Nátierka z dubákov
Vynikajúca nátierka z dubákov, ktorá výborne chutí na čerstvom domácom chlebe či pečive, najlepšie však na opečených hriankach potretých výdatne cesnakom.
Ingrediencie
  • 1 veľká hrsť sušených dubákov/ 10 násobok čerstvo nazbieraných - práve je tu ich sezona
  • 1 kus stredne veľkej cibule
  • 0,5 kusu čerstvej feferonky
  • 1 polievková lyžica čerstvého masla na opečenie dubákov
  • 100 gramov čerstvého masla
  • 100 gramov nastrúhaného tvrdého údeného syra
  • šťava z polovice citróna
  • natrhané lístočky z 3 vetvičiek čerstvého tymiánu
  • 2 lyžice hustého bieleho domáceho neochuteného jogurtu alebo hustej pochúťkovej kyslej smotany
  • čerstvo posekaná petržlenová vňať na posypanie hotovej nátierky
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
Inštrukcie
  1. Ak máme dubáky čerstvé, tak ich očistíme a pokrájame na plátky, ak máme sušené dubáky, namočíme ich na 30 minút do teplej vody, potom dubáky scedíme, pokrájame na malé kúsky a vodu z namočenia zachytíme.
  2. Očistíme cibuľu a pokrájame na jemno.
  3. Vytlačíme šťavu z citrona, umyjeme vetvičky čerstvého tymiánu, natrháme na lístočky, feferonku pokrájame na jemno, umytú petržlenovú vňať posekáme nadrobno, údený tvrdý syr nastrúhame na jemno.
  4. Na masle orestujeme cibuľu do sklovita aj s feferonkou, pridáme dubáky, pokrájané na malé kúsky, orestujeme, podlejeme vodou z namočenia dubákov, dusíme do mäkka a do odparenia všetkej tekutiny, pridáme lístky čerstvého tymiánu, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, ochutíme citronovou šťavou, premiešame a necháme úplne vychladnúť.
  5. Vychladnutú dubákovú zmes pridáme k zmäknutému maslu, premiešame spolu s údeným syrom a zjemníme hustým bielym neochuteným domácim jogurtom alebo kyslou smotanou.
  6. Hotovú pomazánku natierame na čerstvý domáci chlieb alebo čerstvé domáce pečivo, ešte lepšie chutí táto výborná dubáková pomazánka na čerstvo upečených hriankach (topinkách) potretých výdatne cesnakom.
  7. Pomazánku pred podávaním na nami zvolenom pečive ešte posypeme posekanou petržlenovou vňaťou Orientačne na 10 gramov sušených húb treba násobiť x 10 a dostaneme aké množstvo čerstvých húb potrebujeme mať /nazbierať/, pretože čerstvé huby obsahujú až 90 % vody a len 10 % tvorí sušina, v tomto recepte som použila sušené dubáky, napísala som túto informáciu preto, že už je sezona čerstvých húb v plnom prúde 🙂