Voňavý hubník
Hubník je veľmi chutné voňavé lacné tradičné jedlo českej kuchyne, ktoré má veľa regionálnych variantov z rôznych čerstvých, väčšinou zo sušených húb a všetky sú úžasne
Ingrediencie
  • 50 gramov sušených dubákov a suchohríbov
  • 100 gramov domácej mäsitej údenej slaniny pokrájanej na kocky
  • 3 polievkové lyžice domácej bravčovej masti
  • 1 stredne veľká cibuľa pokrájaná na jemno
  • 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na malé kocky
  • 1 zväzok na drobno posekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 7 kusov včerajších rožkov pokrájaných na kocky
  • 7 kusov vajec
  • 400 ml studeného mlieka
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • domáca bravčová masť na vymazanie pekáča podľa potreby
Inštrukcie
  1. Sušené huby namočíme do teplej vody na 30 minút, čerstvé huby očistíme a pokrájame na malé kúsky.
  2. Včerajšie rožky pokrájame na kocky a necháme voľne presušiť. Do nádoby nalejeme studené mlieko, osolíme a poriadne rozšľaháme s celými vajcami, 2/3 - nami tejto zmesi zalejeme pokrájané rožky, opatrne premiešame, aby sme kocky rožkov nepolámali a necháme ich nasiaknuť mliekom s vajcami, kým pripravíme ostatné.
  3. Cibuľu očistíme a pokrájame na jemno, očistený cesnak pokrájame na malé kocky. Umytú čerstvú petržlenovú vňať posekáme na drobno. Domácu mäsitú údenú slaninu pokrájame na kocky.
  4. Pekáč na hrubo vymastíme domácou bravčovou masťou.
  5. V panvici na rozohriatej masti orestujeme údenú slaninu a cibuľu do sklovita, krátko opražíme cesnak, necháme ho len pekne rozvoňať asi 1 minútu.
  6. Sušené huby scedíme z vody, v ktorej boli namočené, pokrájame ich na malé kúsky, pridáme k cibuli s údenou slaninou, restujeme ich do mäkka, za občasného podliatia vodou z namočenia húb, čerstvé huby zmäknú skôr, sušené huby treba restovať dlhšie, ked sú huby mäkké, zmes jemne osolíme a výrazne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, premiešame a necháme úplne vychladnúť.
  7. K pokrájaným rožkom pridáme vychladnuté hríby s cibuľou, s údenou slaninou a s cesnakom, pridáme posekanú petržlenovú vňať, prilejeme zvyšnú tretinu mlieka s vajcami, opäť premiešame a necháme odpočívať ešte 30 minút, aby tekutina dobre vsiakla a prepojili sa všetky chute.
  8. Pripravenú zmes rozotrieme do pekáča na hrubo vymazaného masťou, povrch pekne uhladíme a pridáme na vrch ešte niekoľko lyžíc domácej bravčovej masti. Hubník pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 45 až 50 minút, kým povrch nebude pekne do červena a do chrumkava.
  9. Upečený hubník vyberieme a pokrájame na kocky alebo na plátky či iné tvary, podávame teplý , výborne však chutí i studený, v zime servírujeme za tepla s domácimi nakladanými sladko - kyslými uhorkami alebo s domácou čalamádou či sudovou kvasenou kapustou, v lete za tepla i na studeno s čerstvým paradajkovým šalátom s cibuľou alebo sezonnou zeleninou.
  10. Hubník je veľmi chutné jedlo českých horalov, tradične sa podáva ako typické Vianočné jedlo, ale pripravuje sa aj celý rok, z čerstvých húb sa pripravuje v sezone ich rastu, používajú sa lesné huby a ich zmesi, jednotlivé regiony sa líšia v korenení hubníka a v príprave, ak sa použijú sušené huby, namočia až na celú noc, niekde ich najprv povaria, scedia a potom pokrájajú, pridajú do hubníka, kým inde huby po namočení v teplej vode scedia, pokrájajú, restujú na tuku do zmäknutia a tak pridajú do hubníka, niekde sú s cesnakom, inde bez cesnaku, údená slanina sa pridáva len v niektorých regionoch, zásadne sa pripravujú na domácej bravčovej masti, na masti majú huby totiž najlepšiu chuť. Ide pôvodne o lacné jedlo chudobných českých horalov, ale tak úžasne voňavé a chutné, že sa rozšírilo široko - daleko, pôvodne sa pripravovalo tradične len na Vianoce, dnes už celoročne.
Poznámky k receptu

V mojom recepte som použila pravé hríby, a síce sušené dubáky a sušené suchohríby, môžete použiť aj zmes iných lesných húb.