Voňavý hubník
Hubník je veľmi chutné voňavé lacné tradičné jedlo českej kuchyne, ktoré má veľa regionálnych variantov z rôznych čerstvých, väčšinou zo sušených húb a všetky sú úžasne
Ingrediencie
- 50 gramov sušených dubákov a suchohríbov
- 100 gramov domácej mäsitej údenej slaniny pokrájanej na kocky
- 3 polievkové lyžice domácej bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa pokrájaná na jemno
- 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na malé kocky
- 1 zväzok na drobno posekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 7 kusov včerajších rožkov pokrájaných na kocky
- 7 kusov vajec
- 400 ml studeného mlieka
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- domáca bravčová masť na vymazanie pekáča podľa potreby
Inštrukcie
-
Sušené huby namočíme do teplej vody na 30 minút, čerstvé huby očistíme a pokrájame na malé kúsky.
-
Včerajšie rožky pokrájame na kocky a necháme voľne presušiť. Do nádoby nalejeme studené mlieko, osolíme a poriadne rozšľaháme s celými vajcami, 2/3 - nami tejto zmesi zalejeme pokrájané rožky, opatrne premiešame, aby sme kocky rožkov nepolámali a necháme ich nasiaknuť mliekom s vajcami, kým pripravíme ostatné.
-
Cibuľu očistíme a pokrájame na jemno, očistený cesnak pokrájame na malé kocky. Umytú čerstvú petržlenovú vňať posekáme na drobno. Domácu mäsitú údenú slaninu pokrájame na kocky.
-
Pekáč na hrubo vymastíme domácou bravčovou masťou.
-
V panvici na rozohriatej masti orestujeme údenú slaninu a cibuľu do sklovita, krátko opražíme cesnak, necháme ho len pekne rozvoňať asi 1 minútu.
-
Sušené huby scedíme z vody, v ktorej boli namočené, pokrájame ich na malé kúsky, pridáme k cibuli s údenou slaninou, restujeme ich do mäkka, za občasného podliatia vodou z namočenia húb, čerstvé huby zmäknú skôr, sušené huby treba restovať dlhšie, ked sú huby mäkké, zmes jemne osolíme a výrazne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, premiešame a necháme úplne vychladnúť.
-
K pokrájaným rožkom pridáme vychladnuté hríby s cibuľou, s údenou slaninou a s cesnakom, pridáme posekanú petržlenovú vňať, prilejeme zvyšnú tretinu mlieka s vajcami, opäť premiešame a necháme odpočívať ešte 30 minút, aby tekutina dobre vsiakla a prepojili sa všetky chute.
-
Pripravenú zmes rozotrieme do pekáča na hrubo vymazaného masťou, povrch pekne uhladíme a pridáme na vrch ešte niekoľko lyžíc domácej bravčovej masti. Hubník pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 45 až 50 minút, kým povrch nebude pekne do červena a do chrumkava.
-
Upečený hubník vyberieme a pokrájame na kocky alebo na plátky či iné tvary, podávame teplý , výborne však chutí i studený, v zime servírujeme za tepla s domácimi nakladanými sladko - kyslými uhorkami alebo s domácou čalamádou či sudovou kvasenou kapustou, v lete za tepla i na studeno s čerstvým paradajkovým šalátom s cibuľou alebo sezonnou zeleninou.
-
Hubník je veľmi chutné jedlo českých horalov, tradične sa podáva ako typické Vianočné jedlo, ale pripravuje sa aj celý rok, z čerstvých húb sa pripravuje v sezone ich rastu, používajú sa lesné huby a ich zmesi, jednotlivé regiony sa líšia v korenení hubníka a v príprave, ak sa použijú sušené huby, namočia až na celú noc, niekde ich najprv povaria, scedia a potom pokrájajú, pridajú do hubníka, kým inde huby po namočení v teplej vode scedia, pokrájajú, restujú na tuku do zmäknutia a tak pridajú do hubníka, niekde sú s cesnakom, inde bez cesnaku, údená slanina sa pridáva len v niektorých regionoch, zásadne sa pripravujú na domácej bravčovej masti, na masti majú huby totiž najlepšiu chuť. Ide pôvodne o lacné jedlo chudobných českých horalov, ale tak úžasne voňavé a chutné, že sa rozšírilo široko - daleko, pôvodne sa pripravovalo tradične len na Vianoce, dnes už celoročne.
Poznámky k receptu
V mojom recepte som použila pravé hríby, a síce sušené dubáky a sušené suchohríby, môžete použiť aj zmes iných lesných húb.