Vegetariánska fazuľová polievka
Aj v lete, ked sa ochladí, dobre padne, výborne chutí a perfektne zahreje hustá fazuľová polievka
Ingrediencie
  • 300 gramov suchej veľkej strakatej fazule
  • 3 kusy čerstvej mrkvy
  • 2 kusy čerstvého petržlenového koreňa
  • 150 gramov zelerovej buľvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vetvičky zelerovej vňate
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička sušenej saturejky
  • 3 lyžičky sušenej majoránky
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica sladkej červenej mletej papriky
  • soľ podľa chuti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 150 gramov domáceho strúhania alebo domácich rezancov
  • studená voda podľa potreby
Inštrukcie
  1. Večer namočíme fazuľu do studenej vody.
  2. V deň prípravy namočenú fazuľu scedíme z vody, dáme do hrnca, zalejeme čerstvou studenou vodou, privedieme do varu a znovu scedíme, tento postup zopakujeme ešte raz, tým odstránime uvoľnené nafukujúce látky z vody, zalejeme scedené fazule v hrnci opäť čerstvou studenou vodou, pomaly privedieme do varu a varíme na strednom plameni až do zmäknutia fazule. Kým sa fazuľa varí, očistíme cibuľu a pokrájame na jemno, očistíme cesnak, umyjeme petržlenovú vňať a posekáme na drobno.
  3. Očistíme čerstvú koreňovú zeleninu, umyjeme, mrkvu pokrájame na kolieska o hrúbke asi 2 až 3 mm, rovnako pokrájame petržlenový koreň, zeler pokrájame na malé kocky.
  4. K fazuli pridáme celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkové listy, zelerovú vňať, sušenú saturejku - pomáha proti nadýmaniu, osolíme a ked je už fazuľa polomäkká, pridáme koreňovú zeleninu, varíme na strednom plameni, kým je fazuľa takmer mäkká, zelenina má zostať na skus - al dente.
  5. Pripravíme zápražku, v panvici na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme hladkkú múku, rozmiešame a opražíme do žemľovej farby, k múke pridáme prelisovaný cesnak, za stáleho miešania necháme pekne rozvoňať - asi 1 minútu, prisypeme sladkú červenú mletú papriku, stále miešame a necháme ju úplne rozpustiť v horúcom tuku, zalejeme studenou vodou a poctivo miešame, aby nevznikli hrudky, hotovú zápražku vlejeme do uvarenej fazule, povaríme asi 15 minút, aby sa stratila surová chuť múky.
  6. Spolu so zápražkou zavaríme domáce strúhanie alebo domáce rezance, polievka je vtedy dobrá, ked je hustá, že v nej takmer stojí lyžica. Vypneme plameň, pridáme majoránku a necháme chvíľu odstáť. Hotovú polievku podávame horúcu a na tanieri ešte posypeme posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Poznámky k receptu

Táto polievka výborne chutí s horúcim domácim lángošom alebo doma upečeným slaným rohlíkom.