Vegetariánska fazuľová polievka
Aj v lete, ked sa ochladí, dobre padne, výborne chutí a perfektne zahreje hustá fazuľová polievka
Ingrediencie
- 300 gramov suchej veľkej strakatej fazule
- 3 kusy čerstvej mrkvy
- 2 kusy čerstvého petržlenového koreňa
- 150 gramov zelerovej buľvy
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vetvičky zelerovej vňate
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička sušenej saturejky
- 3 lyžičky sušenej majoránky
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica sladkej červenej mletej papriky
- soľ podľa chuti
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice slnečnicového oleja
- 150 gramov domáceho strúhania alebo domácich rezancov
- studená voda podľa potreby
Inštrukcie
-
Večer namočíme fazuľu do studenej vody.
-
V deň prípravy namočenú fazuľu scedíme z vody, dáme do hrnca, zalejeme čerstvou studenou vodou, privedieme do varu a znovu scedíme, tento postup zopakujeme ešte raz, tým odstránime uvoľnené nafukujúce látky z vody, zalejeme scedené fazule v hrnci opäť čerstvou studenou vodou, pomaly privedieme do varu a varíme na strednom plameni až do zmäknutia fazule. Kým sa fazuľa varí, očistíme cibuľu a pokrájame na jemno, očistíme cesnak, umyjeme petržlenovú vňať a posekáme na drobno.
-
Očistíme čerstvú koreňovú zeleninu, umyjeme, mrkvu pokrájame na kolieska o hrúbke asi 2 až 3 mm, rovnako pokrájame petržlenový koreň, zeler pokrájame na malé kocky.
-
K fazuli pridáme celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkové listy, zelerovú vňať, sušenú saturejku - pomáha proti nadýmaniu, osolíme a ked je už fazuľa polomäkká, pridáme koreňovú zeleninu, varíme na strednom plameni, kým je fazuľa takmer mäkká, zelenina má zostať na skus - al dente.
-
Pripravíme zápražku, v panvici na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme hladkkú múku, rozmiešame a opražíme do žemľovej farby, k múke pridáme prelisovaný cesnak, za stáleho miešania necháme pekne rozvoňať - asi 1 minútu, prisypeme sladkú červenú mletú papriku, stále miešame a necháme ju úplne rozpustiť v horúcom tuku, zalejeme studenou vodou a poctivo miešame, aby nevznikli hrudky, hotovú zápražku vlejeme do uvarenej fazule, povaríme asi 15 minút, aby sa stratila surová chuť múky.
-
Spolu so zápražkou zavaríme domáce strúhanie alebo domáce rezance, polievka je vtedy dobrá, ked je hustá, že v nej takmer stojí lyžica. Vypneme plameň, pridáme majoránku a necháme chvíľu odstáť. Hotovú polievku podávame horúcu a na tanieri ešte posypeme posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Poznámky k receptu
Táto polievka výborne chutí s horúcim domácim lángošom alebo doma upečeným slaným rohlíkom.