Placky zo zemiakovej kaše a strúhaného syra
Veľmi chutný recept, na zemiakové placky, ktorý sa podáva samostatne alebo ako príloha.
Ingrediencie
- 500 gramov zemiakovej kaše
- 100 gramov strúhaného syra Gouda
- 100 gramov strúhaného tvrdého údeného syra
- 1 vajce
- 4 kusy jarnej cibuľky aj s vňaťou
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- hladká múka na zahustenie podľa potreby
- slnečnicový olej na vyprážanie podľa potreby
Inštrukcie
-
Ak nemáme doma hotovú zemiakovú kašu, pripravíme si ju podľa našich zvyklostí a necháme úplne vychladnúť.
-
Zatiaľ pokrájame očistenú jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska a nastrúhame oba tvrdé syry na strúhadle na jemno. Vychladnutú zemiakovú kašu osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pridáme vajce, nastrúhaný syr a pokrájanú cibuľku, dobre premiešame a zahustíme podľa potreby múkou.
-
Zo zmesi polievkovou lyžicou v horúcom oleji vytvarujeme placky, ktoré opečieme z oboch strán do chrumkava a peknej zlato -hnedej farby, hotové placky dáme odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.
-
Placky podávame horúce ako prílohu k rôzne upraveným mäsám alebo k zeleninovým omáčkam, ak ich podávame ako samostatné jedlo, tak tieto placky servírujeme s dipom z kyslej smotany a cesnaku, placky na tanieri ešte posypeme pokrájanou zelenou vňaťou jarnej cibuľky.
Poznámky k receptu
Ide o veľmi jednoduché rýchle lacné jedlo výbornej chuti, v ktorom môžeme využiť aj zvyšok zemiakovej kaše a rôznych syrov.