Placky zo zemiakovej kaše a strúhaného syra
Veľmi chutný recept, na zemiakové placky, ktorý sa podáva samostatne alebo ako príloha.
Ingrediencie
  • 500 gramov zemiakovej kaše
  • 100 gramov strúhaného syra Gouda
  • 100 gramov strúhaného tvrdého údeného syra
  • 1 vajce
  • 4 kusy jarnej cibuľky aj s vňaťou
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • hladká múka na zahustenie podľa potreby
  • slnečnicový olej na vyprážanie podľa potreby
Inštrukcie
  1. Ak nemáme doma hotovú zemiakovú kašu, pripravíme si ju podľa našich zvyklostí a necháme úplne vychladnúť.
  2. Zatiaľ pokrájame očistenú jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska a nastrúhame oba tvrdé syry na strúhadle na jemno. Vychladnutú zemiakovú kašu osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pridáme vajce, nastrúhaný syr a pokrájanú cibuľku, dobre premiešame a zahustíme podľa potreby múkou.
  3. Zo zmesi polievkovou lyžicou v horúcom oleji vytvarujeme placky, ktoré opečieme z oboch strán do chrumkava a peknej zlato -hnedej farby, hotové placky dáme odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.
  4. Placky podávame horúce ako prílohu k rôzne upraveným mäsám alebo k zeleninovým omáčkam, ak ich podávame ako samostatné jedlo, tak tieto placky servírujeme s dipom z kyslej smotany a cesnaku, placky na tanieri ešte posypeme pokrájanou zelenou vňaťou jarnej cibuľky.
Poznámky k receptu

Ide o veľmi jednoduché rýchle lacné jedlo výbornej chuti, v ktorom môžeme využiť aj zvyšok zemiakovej kaše a rôznych syrov.