Šafránové krémové rizoto s kuriatkami
Ešte lepšie, ako čisté šafránové rizotto je s kuriatkami
Ingrediencie
- - 2-3 PL kačacej masti alebo olej
- - 1 väčšia cibuľa
- - 250g krájaných kuriatok to sú hríbiky
- - 300 ml ryže nepremytej, dá sa odmerať v pohári
- - 1 liter zeleninového vývaru áno, môže byť aj bujón
- - šťava z 1/4 citróna
- - cca 150 g strúhaného syra parmezánového druhu
- - 100 ml šľahačky na šľahanie
- - 1/2 čl soli
- - klasické maslo ekvivalent zhruba 2-3 PL
- - 1 balíček Šafránu 0,1g
Inštrukcie
-
Na masti osmahneme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájané kuriatka.
-
Pražíme, kým cibuľa nezačne žltnúť a mierne aj hnednúť. teraz je čas na prípravu šafránu. Ten di vysypeme do poldecáku a zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať, ako čaj.
-
Pokračujeme vo varení, šafrán, príde na radu na koniec.
-
K cibuli s kuriatkami pridáme ryžu, soľ a trošku opražíme aj ryžu. Zakápneme vytlačenou štvrťkou citrónu a zamiešame (kuriatka si pýtajú citrón).
-
Podlejeme vriacim vývarom (zatiaľ asi len asi 3 dl) a za stáleho miešania varíme na nie veľmi divokom ohni. počas varenia sa nám časť vývaru vsiakne do ryže a časť odparí - stále podlievame tým vývarom, ktorý nám pomaly vrie na susednom plameni. Po cca 10 minútach varenia sa nám minul všetok vývar.
-
Ak je ešte stále tvrdá ryže, tak môžeme pokračovať v podlievaní vriacou vodou (čistou). Ryža už je takmer hotová, tak pridáme zohriatu smotanu, maslo a vylúhovaný vývar aj so šafránom.
-
Keď sa nám maslo rozpustí, pridáme aj 3 štvrtiny nastrúhaného syra (zvyškom posypeme rizoto pri servírovaní).
-
Ešte raz zamiešame a hotovo.
-
Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu a jesť ho môžeme omáčkovou lyžičkou (to je taká menšia polievková lyžička)
-
Dobrú chuť.