
Dusená kvasená kapusta s jablkom
Vynikajúca príloha k rôznemu pečenému mäsu
Ingrediencie
- 720 ml domácej kvasenej kapusty aj so šťavou /1 zaváraninový pohár/
- 1 veľká cibuľa
- 1 veľké kyslejšie jablko - použila som Granny Smith
- 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
- 3 lyžice slnečnicového oleja
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 guľôčky celých borievok
- 2 lyžičky celej rasce
- 2 bobkové listy
- soľ podľa chuti
- cukor kryštál podľa chuti
- ev. ocot podľa chuti/citrónová šťava
Inštrukcie
-
Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, orestujeme v hrnci na rozohriatom oleji do sklovita, pridáme celé čierne a nové korenie, celé borievky, bobkové listy, krátko spolu orestujeme, k cibuli pridáme kvasenú kapustu aj so šťavou, ktorú posypeme celou rascou, osolíme a dusíme na strednom plameni do odparenia tekutiny, kapusta má zostať al dente - asi 20 minút.
-
K udusenej kapuste pridáme nastrúhané jablko, premiešame, posypeme hladkou múkou a krátko spolu opražíme.
-
Múka kapustu primerane zahustí, toto ma naučila moja dobrá mama, o posypaní múkou hovorievala, že na záver kapustu "zaštábujeme" / z nemčiny - poprášime/.
-
Vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť, ochutnáme, osladíme cukrom kryštál a doladíme na príjemne sladko - kyslú chuť pridaním octu.
-
Horúcu kapustu podávame ako vynikajúcu prílohu k rôznym druhom pečeného mäsa, podávala som k Pikantnému pečenému bôčiku.