Dusená kvasená kapusta s jablkom
Vynikajúca príloha k rôznemu pečenému mäsu
Ingrediencie
  • 720 ml domácej kvasenej kapusty aj so šťavou /1 zaváraninový pohár/
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 veľké kyslejšie jablko - použila som Granny Smith
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 guľôčky celých borievok
  • 2 lyžičky celej rasce
  • 2 bobkové listy
  • soľ podľa chuti
  • cukor kryštál podľa chuti
  • ev. ocot podľa chuti/citrónová šťava
Inštrukcie
  1. Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, orestujeme v hrnci na rozohriatom oleji do sklovita, pridáme celé čierne a nové korenie, celé borievky, bobkové listy, krátko spolu orestujeme, k cibuli pridáme kvasenú kapustu aj so šťavou, ktorú posypeme celou rascou, osolíme a dusíme na strednom plameni do odparenia tekutiny, kapusta má zostať al dente - asi 20 minút.
  2. K udusenej kapuste pridáme nastrúhané jablko, premiešame, posypeme hladkou múkou a krátko spolu opražíme.
  3. Múka kapustu primerane zahustí, toto ma naučila moja dobrá mama, o posypaní múkou hovorievala, že na záver kapustu "zaštábujeme" / z nemčiny - poprášime/.
  4. Vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť, ochutnáme, osladíme cukrom kryštál a doladíme na príjemne sladko - kyslú chuť pridaním octu.
  5. Horúcu kapustu podávame ako vynikajúcu prílohu k rôznym druhom pečeného mäsa, podávala som k Pikantnému pečenému bôčiku.