Zemiakové placky s hríbom dubovým a s údenou slaninkou
Veľmi chutné rýchle voňavé a sýte jedlo, výborné ako samostatné jedlo alebo príloha, vhodné ako obed či večera.
Ingrediencie
  • 1200 gramov nastrúhaných surových zemiakov
  • 2 hrsti sušených dubákov
  • 150 gramov domácej údenej slaniny
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 vajcia
  • studené mlieko podľa potreby
  • hladká múka na zahustenie podľa potreby
  • 1 lyžica domácej bravčovej masti na opečenie údenej slaniny
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • sušená drvená majoránka podľa chuti
  • domáca braavčová masť na vyprážanie podľa potreby
Inštrukcie
  1. Pravý hríb dubový namočíme do teplej vody na 30 minút, scedíme a pokrájame na ich na drobno.
  2. Očistíme cibuľu a pokrájame na jemno.Cesnak očistíme a prelisujeme.
  3. Domácu údenú slaninu pokrájame na malé kocky a opečieme v panvici na lyžici rozohriatej domácej bravčovej masti, opečenú slaninu vyberieme na tanier.
  4. V tuku po opečení údenej slaniny orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme pokrájaný hríb dubový a restujeme do mäkka za občasného podliatia vodou z namočenia húb, vrátime kocky opečenej údenej slaniny a zmes necháme úplne vychladnúť.
  5. Očistíme zemiaky, nastrúhame ich na strúhadle na jemno do misy, necháme odstáť a zlejeme prebytočnú vodu. K nastrúhaným zemiakom pridáme cibuľovo - slaninovo - dubákovú zmes aj s tukom, vajce, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, sušenou drvenou majoránkou, ktorou nešetríme.
  6. Zmes premiešame a zahustíme múkou na husté liate cesto.
  7. Aby nastrúhané zemiaky nezhnedli, zalejeme ich malým množstvom mlieka, necháme chvíľu odpočinúť.
  8. Z cesta lyžicou v horúcej masti vytvarujeme placky, ktoré vypražíme z oboch strán do červena a do chrumkava.
  9. Podávame horúce ako samostatné jedlo s prílohou zo surovej sudovej kapusty a s horúcim čajom alebo ako veľmi chutnú prílohu k rôzne upravenému mäsu, k zeleninovým omáčkam, do placiek môžeme zabaliť prúžky duseného mäsa na šťave, posypať ich ešte nastrúhaným syrom alebo v tomto mimoriadne chutnom ceste vypražiť rezne z rôzneho mäsa.