Zemiakové pagáče vcelku
Tieto jednoduché lacné zemiakové pagáče vcelku piekla moja drahá babička a my sme sa išli za nimi utĺcť, často viac plechov, ked potrebovala rýchlo zasýtiť početnú rodinku.
Ingrediencie
  • 1000 gramov v šupke uvarených zemiakov
  • 250 - 300 gramov polohrubej múky
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 250 ml hustej kyslej smotany
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti dop cesta
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti na povrch pagáčov
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke a ešte horúce ich ošúpeme a za tepla prelisujeme do misy.
  2. Ked zemiaky troška vychladnú, pridáme soľ, prášok do pečiva, čerstvo mleté čierne korenie, kyslú smotanu a domácu bravčovú masť. Nie,. nezmýlili ste sa, vajce sa do tohoto cesta nepridáva.
  3. Pridáme len časť múky, treba múku pridávať len po troškách, postupne, nie naraz, aby zemiakové cesto nebolo príliš tuhé, múky sa pridá toľko, koľko zemiaky prijmú, záleží od toho, aké múčnaté zemiaky sú a začneme spracovávať všetky suroviny spolu dôkladne rukami, kým sa všetko nespojí v rovnomerné polomäkké cesto, údaj múky v surovinách je len približný, možno budete potrebovať o niečo menej, možno o niečo viac, v závislosti od múčnatosti vašich zemiakov.
  4. Ak by ste to s múkou predsa len prehnali, potom pridajte trocha kyslej smotany, kým nedosiahnete želanú konzistenciu cesta.
  5. Cesto hned prenesieme na teflonovú foliu, lebo zemiakové cesto státím redne, môžete použiť na plech aj pečiaci papier, v týchto oboch prípadoch nemusíte vymastiť plech, pokiaľ ich nepoužijete, potom je nutné priamo plech výdatne vymazať masťou.
  6. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a na hrúbku cca 1 cm, ostrým nožom vytvoríme rovnobežnými rezmi nakríž o hĺbke asi 0,5 mm mriežku na povrchu, cesto sa nepotiera ničím, ani mliekom, ani vajcom.
  7. Na vrch pagáčov dáme kúsky tuhej domácej bravčovej masti. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov C, na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom do peknej zlato-červenej farby, u mňa to bolo 20 minút.
  8. Ešte teplé pagáče pokrájame na štvorce a podávame ku kyslej fazuľovej polievke, v zime ako stvorená obedová kombinácia.
  9. Tieto pagáče pečené v celku sú starodávnym lacným jednoduchým sedliackym jedlom, ktoré zasýti a zahreje, sú výborné ku kyslým sýtym polievkam miesto chlebíka, ako napr. k fazulici, kapustnici, šošovicovej, gulášovej, držkovej...inej, sú vynikajúce aj ako samostatné jedlo na večeru s čajom a výborne chutia za tepla i za studena samostatne, sú dôkazom toho, že zemiaky možno urobiť a tisíc chutných spôsobov, príprava týchto pagáčov je veľmi jednoduchá a rýchla, sú mäkké a vláčne aj na druhý deň.
Poznámky k receptu

Moja babička ich piekla aj zo štyri plechy naraz a my sme sa ich nevedeli dojesť, smelo vyskúšajte, určite nebudete ľutovať, to vám garantujem.