Vegetariánsky Kibbeh z tekvice
Výborný vegetariánsky recept na slaný koláč z tekvice, orechov, bulguru a korenín z arabskej kuchyne, ktorý je pôvodne známy najmä z mäsa a bulguru v Libanone
Ingrediencie
  • 1 oranžová tekvica/iná
  • 1 šálka /250 ml/celých na sucho opražených vlašských orechov
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1,5 šálky bulguru
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 3 hviezdice drveného badyánu
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • m úka polohrubá na zahustenie podľa potreby
  • tortová forma o priemere 24 cm
  • maslo na vymazanie formy podľa potreby
  • m úka na vysypanie formy podľa potreby
Inštrukcie
  1. Tekvicu prekrojíme na polovicu a pomocou ostrej lyžice vydlabeme semienka, tekvicu olúpeme, umyjeme, osušíme, pokrájame na hrubšie časti a tie na plátky o hrúbke asi 3 - 5 mm.
  2. Plátky tekvice osolíme, položíme ich na plech s pečiacim papierom a polejeme olejom.
  3. Tekvicu pečieme v trúbe predohriatej na 190 stupňov až začne chytať pľuzgiere - cca 20 minút.
  4. Treba dávať pozor, aby sa nespálila.
  5. Necháme ju vychladnúť a v hrnci ju rozmixujeme na jemné pyré.
  6. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky.
  7. Pripravíme vlašské orechy, ktoré opražíme na suchom plechu v trúbe - 190 stupňov C/5 minút.
  8. Pripravíme bulgur. Bulgur je drvená pšenica, dostať ho v obchodoch so zdravou výživou, v bio obchodoch a hypermarketoch.
  9. Na panvici s mierne rozohriatym olejom necháme skaramelizovať cibuľu za stáleho miešania cca 10 minút a pridáme vlašské orechy, spolu znovu premiešame a necháme úplne vychladnúť.
  10. Do tekvicového pyré pridáme všetky koreniny a soľ, všetko dobre premiešame. Nebojte sa soli, tekvica jej znesie pomerne dosť. Pridáme bulgur, dobre znovu premiešame a necháme 20 minút postáť, aby bulgur trocha zmäkol a prepojili sa chute, potom zmes zahustíme múkou. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  11. Na dno rozotrieme tekvicovú zmes, na ktorú dáme cibuľovo-orechovú zmes a rovnomerne rozotrieme a dáme znovu tekvicovú zmes s bulgurom, na povrchu sa pokúsime ihlicou nakresliť arabský vzor, potrieme olejom a vložíme piecť do trúby. Pečieme na 190 stupňoch 30 minút.
  12. Teplota a čas pečenia závisí od trúby. Ked kibbeh trocha vychladne, odstránime bočnú stranu formy a pokrájame ho na jednotlivé porcie. Upečený kibbeh som podávala s kôpkou jogurtu.
  13. Možno ho konzumovať vlažný, aj studený. Robila som len polovičnú dávku na skúšku, ale čoskoro upečiem znovu, aj ked je trošku pracný a náročný na čas. Kibbeh má mnoho variácií.
  14. Táto verzia je vynikajúcou chrumkavou pochúťkou, nielen pre vegetariánov. Nie nadarmo sa hovorí, že libanonská kuchyňa sa radí medzi najlepšie kuchyne sveta, je hned za francúzskou.