
Vegetariánsky Kibbeh z tekvice
Výborný vegetariánsky recept na slaný koláč z tekvice, orechov, bulguru a korenín z arabskej kuchyne, ktorý je pôvodne známy najmä z mäsa a bulguru v Libanone
Ingrediencie
- 1 oranžová tekvica/iná
- 1 šálka /250 ml/celých na sucho opražených vlašských orechov
- 2 stredne veľké cibule
- 1,5 šálky bulguru
- 6 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžičky mletej škorice
- 3 hviezdice drveného badyánu
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- m úka polohrubá na zahustenie podľa potreby
- tortová forma o priemere 24 cm
- maslo na vymazanie formy podľa potreby
- m úka na vysypanie formy podľa potreby
Inštrukcie
-
Tekvicu prekrojíme na polovicu a pomocou ostrej lyžice vydlabeme semienka, tekvicu olúpeme, umyjeme, osušíme, pokrájame na hrubšie časti a tie na plátky o hrúbke asi 3 - 5 mm.
-
Plátky tekvice osolíme, položíme ich na plech s pečiacim papierom a polejeme olejom.
-
Tekvicu pečieme v trúbe predohriatej na 190 stupňov až začne chytať pľuzgiere - cca 20 minút.
-
Treba dávať pozor, aby sa nespálila.
-
Necháme ju vychladnúť a v hrnci ju rozmixujeme na jemné pyré.
-
Očistenú cibuľu pokrájame na kocky.
-
Pripravíme vlašské orechy, ktoré opražíme na suchom plechu v trúbe - 190 stupňov C/5 minút.
-
Pripravíme bulgur. Bulgur je drvená pšenica, dostať ho v obchodoch so zdravou výživou, v bio obchodoch a hypermarketoch.
-
Na panvici s mierne rozohriatym olejom necháme skaramelizovať cibuľu za stáleho miešania cca 10 minút a pridáme vlašské orechy, spolu znovu premiešame a necháme úplne vychladnúť.
-
Do tekvicového pyré pridáme všetky koreniny a soľ, všetko dobre premiešame. Nebojte sa soli, tekvica jej znesie pomerne dosť. Pridáme bulgur, dobre znovu premiešame a necháme 20 minút postáť, aby bulgur trocha zmäkol a prepojili sa chute, potom zmes zahustíme múkou. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou.
-
Na dno rozotrieme tekvicovú zmes, na ktorú dáme cibuľovo-orechovú zmes a rovnomerne rozotrieme a dáme znovu tekvicovú zmes s bulgurom, na povrchu sa pokúsime ihlicou nakresliť arabský vzor, potrieme olejom a vložíme piecť do trúby. Pečieme na 190 stupňoch 30 minút.
-
Teplota a čas pečenia závisí od trúby. Ked kibbeh trocha vychladne, odstránime bočnú stranu formy a pokrájame ho na jednotlivé porcie. Upečený kibbeh som podávala s kôpkou jogurtu.
-
Možno ho konzumovať vlažný, aj studený. Robila som len polovičnú dávku na skúšku, ale čoskoro upečiem znovu, aj ked je trošku pracný a náročný na čas. Kibbeh má mnoho variácií.
-
Táto verzia je vynikajúcou chrumkavou pochúťkou, nielen pre vegetariánov. Nie nadarmo sa hovorí, že libanonská kuchyňa sa radí medzi najlepšie kuchyne sveta, je hned za francúzskou.