Pečené zemiaky s cibuľou a tymiánom
Jednoduchý a výborný recept na dobrú večeru v chladnom počasí.
Ingrediencie
- 1500 gramov podlhovastých zemiakov
- 2 menšie cibule
- 60 gramov masla
- 3 lyžice olivového oleja sušený tymián podľa chuti
- soľ podľa chuti
Inštrukcie
-
Zemiaky ošúpeme a dámezatiaľ do studenej vody.
-
Očistíme dve menšie cibule, prekrojíme na polovice a pokrájame na tenké mesiačiky.
-
Hlbšiu jenskú misu vymažme na spodku maslom.
-
Očistené podlhovasté zemiaky položíme dlhšou stranou na dosku a od dlhšej strany počnúc od jedného konca k druhému ich zvisle k podložke husto vedľa seba pokrájame na tenké plátky tak, že ich na spodku nedokrojíme, vznikne tvar harmoniky.
-
Pripravené zemiaky vložíme do jenskej misy, medzi zárezy vložíme mesiačiky cibule, osolíme, posypeme tymiánom, polejeme olivovým olejom a vložíme piecť do rúry.Pečieme pri teplote 180 stupňov C asi 80 minút.
-
Zemiaky a cibuľa sú zvonka po okrajoch príjemne chrumkavé a vo vnútri mäkké a šťavnaté.
Poznámky k receptu
Servírujeme v mise, v ktorej sa piekli. Podávame horúce s dobrou domácou čalamádou ako samostatné jedlo alebo ako výbornú prílohu k pečenému mäsu, sú veľmi chutné, vhodné samostatne na večeru, pokiaľ ich podávame ako prílohu, sú výborné na obed, nádherne voňajú maslom a tymiánom.