Hríbová praženica
Praženica z pravých hríbov je veľká pochúťka, pripraviť sa dá z čerstvých i sušených húb.
Ingrediencie
- 50 gramov sušených dubákov
- 1 veľká cibuľa
- 2 až 3 vajcia na osobu
- 3 lyžice slnečnicového oleja/domácej bravčovej masti
- soľ podľa chuti
- mletá rasca podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
-
Sušené huby namočíme do teplej vody a necháme napučať - asi 30 minút.
-
Ak máme čerstvé pravé hríby, očistíme ich a pokrájame na plátky.
-
Pomer sušených húb k čerstvým je 1 : 10, t. j. ak použijeme 50 gramov sušených húb, potom potrebujeme 500 gramov čerstvých húb.Veľkú cibuľu očistíme a nakrájame ma kocky.
-
Vajíčka dobre rozšľaháme so soľou, na osobu dávame v priemere 2 až 3 vajcia.
-
Na rozohriatom tuku /masť alebo olej/ orestujeme cibuľu do sklovita.
-
Pridáme hríby, prilejeme vodu, v ktorej boli namočené, jemne osolíme, koreníme mletou rascou, čerstvo mletým čiernym korením a dusíme do mäkka, po odparení všetkej tekutiny hríby ešte opečieme, zalejeme vajcami rozšľahanými so soľou a za stáleho miešania pripravíme redšiu praženicu.
Poznámky k receptu
Cesnak sa do tohoto jedla nepridáva!!! Podávame horúce s čerstvým domácim chlebom alebo pečivom, servírujeme s horúcim čajom s citrónom a domácou čalamádou. Ide o veľmi chutné rýchle pomerne lacné výdatné a nádherne voňavé jedlo, najchutnejšie je na domácej bravčovej masti, je to výborná večera.