Hríbová praženica
Praženica z pravých hríbov je veľká pochúťka, pripraviť sa dá z čerstvých i sušených húb.
Ingrediencie
  • 50 gramov sušených dubákov
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 až 3 vajcia na osobu
  • 3 lyžice slnečnicového oleja/domácej bravčovej masti
  • soľ podľa chuti
  • mletá rasca podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
  1. Sušené huby namočíme do teplej vody a necháme napučať - asi 30 minút.
  2. Ak máme čerstvé pravé hríby, očistíme ich a pokrájame na plátky.
  3. Pomer sušených húb k čerstvým je 1 : 10, t. j. ak použijeme 50 gramov sušených húb, potom potrebujeme 500 gramov čerstvých húb.Veľkú cibuľu očistíme a nakrájame ma kocky.
  4. Vajíčka dobre rozšľaháme so soľou, na osobu dávame v priemere 2 až 3 vajcia.
  5. Na rozohriatom tuku /masť alebo olej/ orestujeme cibuľu do sklovita.
  6. Pridáme hríby, prilejeme vodu, v ktorej boli namočené, jemne osolíme, koreníme mletou rascou, čerstvo mletým čiernym korením a dusíme do mäkka, po odparení všetkej tekutiny hríby ešte opečieme, zalejeme vajcami rozšľahanými so soľou a za stáleho miešania pripravíme redšiu praženicu.
Poznámky k receptu

Cesnak sa do tohoto jedla nepridáva!!! Podávame horúce s čerstvým domácim chlebom alebo pečivom, servírujeme s horúcim čajom s citrónom a domácou čalamádou. Ide o veľmi chutné rýchle pomerne lacné výdatné a nádherne voňavé jedlo, najchutnejšie je na domácej bravčovej masti, je to výborná večera.