
Karfiolové fašírky s údeným mäsom a so syrom
Po sviatkoch dobre padne aj takéto chutné a rýchle jedlo.
Ingrediencie
- 1 stredne veľký karfiol
- 1 stredne veľká cibuľa
- 200 gramov vareného údeného mäsa krkovička, pliecko
- 100 gramovnastrúhaného kvalitného tvrdého syra/ev. údeného syra
- 2 vajcia
- 1 malý zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate
- domáca strúhanka podľa potreby
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- voda na varenie karfiolu podľa potreby
- slnečnicový olej na vyprážanie fašíriek podľa potreby
Inštrukcie
-
Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky, umyjeme a uvaríme do polomäkka v osolenej vode, scedíme a ešte za tepla rozdrobíme pomocou mačkadla na zemiaky na drobno a necháme vychladnúť.
-
Očistenú cibuľu pokrájame na kocky, uvarené údené mäso pokrájame tiež na malé kocky o hrane asi 0,5 cm.
-
Kvalitný tvrdý syr nastrúhame na jemno, čerstvú petržlenovú vňať posekáme na drobno.
-
Ku karfiolu pridáme cibuľu, údené mäso, petržlenovú vňať, nastrúhaný syr, vajcia, zmes osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, premiešame, podľa potreby zahustíme strúhankou a necháme chvíľu odpočinúť.
-
Rukami navlhčenými v studenej vode vytvarujeme guľky o priemere asi 5 cm, dlaňami jemne sploštíme a obalíme v strúhanke.
-
Vyprážame v horúcom oleji z oboch strán do červeno - hneda a hotové fašírky dáme odsať na papierovú kuchynskú utierku z prebytočného tuku.
-
Podávame horúce so zemiakovou kašou a servírujeme s tatarskou omáčkou, s ochutenou majonézou alebo s kyslou smotanou s cesnakom, ev. s jemným zeleným šalátom.
-
Je to rýchly veľmi chutný obed či večera.