Paprikový krém PEKELE
Ajvar je super, ale táto papriková pomazánka je 3,14 krát lepšia 🙂
Ingrediencie
- 15 ks zelená paprika štandardnej veľkosti
- 5 ks cibuľa strednej veľkosti
- cca 1 dl paradajkový pretlak
- 2 dl octu áno, naozaj 2 dl - 200ml
- 2 dl oleja jj, presne toľko, ako octu
- 1 PL mleté čierne korenie alebo aj nie
- 1 čl soľ
- 8 PL cukor nie, nie je to chyba
Inštrukcie
-
Najlepšie pripraviť v kvalitných hrncoch (TESCOMA, ZEPTER). Olej (tie 2 dl, čo máme v ingredienciách) rozpálime v hrnci, pridáme najemno nakrájanú papriku, cibuľu, paradajkový pretlak a krátko (4-5 minút) porestujeme.
-
Pridáme ostatné ingredienacie a privedieme do varu.
-
Pomaličky varíme 30 minút.
-
Ponorným tyčovým mixérom dôkladne a do hladka rozmixujeme.
-
Naložíme do pohárov.
-
Ak si chcete ušetriť prácu so sterilizovaním, použite nasledovnú FINTU:
-
Paprikový krém privedieme do varua plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych pohárov (môžeme zohriať vriacou vodou, alebo v rúre).
-
Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ALE NEZATVÁRAME, počkáme tak 20-30 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...).
-
Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi potravinou a vrchnákom a sám sa vytlačí.
-
Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť (suchý dunct).
Poznámky k receptu
Poznámka: Ak chcete pikantnejšiu verziu, tak na toto množstvo pridajte jednu papriku Habanero, alebo Jolokia. Nedávajte viacej, lebo to bude použiteľné iba ako jemné prichutenie a nie ako nátierka. Pikantnosť je dobrá, ale pri tomto kréme stačí aj toľko. Použitie: Na maslový chleba, na haruľu, na lángoše, na praženicu, k párkom, ku klobáske, ako deep k pizza tyčinkám (GRISSINI), k pečenému mäsku, ku grilovanému kolenu, doladenie polievky, na hamburger, pizzu, alebo len tak k telke 🙂