Židovské vajcia
Ide o veľmi chutnú nátierku z vajec na tvrdo a cibule opraženej na husacej masti, výborné ako výdatné sviatočné raňajky alebo olovrant.
Ingrediencie
  • 10 vajec uvarených na tvrdo
  • 1 veľká cibuľa
  • 200 gramov husacej masti
  • plnotučná horčica podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • štipka sladkej mletej červenej papriky
Inštrukcie
  1. Vajcia uvaríme na tvrdo, vychladíme a olúpeme.
  2. Cibuľu očistíme, pokrájame na mesiačiky a opražíme na rozohriatej husacej masti.
  3. Vajcia nemelieme, ale ich roztlačíme v mise pomocou vidličky tak, aby boli z nich malé kúsky.
  4. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, štipkou sladkej mletej červenej papriky, pridáme plnotučnú horčicu, premiešame.
  5. Do vaječnej zmesi vmiešame opraženú cibuľu aj s husacou masťou, premiešame a odložíme odležať do chladničky, aby stuhla rozpustená husacia masť do takej miery, že nátierka bude mať výborne roztierateľnú konzistenciu.
  6. Hotovú nátierku natierame na čerstvý doma upečený chlieb alebo pečivo, podávame s horúcim čajom, môžeme doplniť pokrájanou zelenou paprikou a paradajkami, sú to vynikajúce sýte nedeľné raňajky, ale vhodné aj pre deti do školy na desiatu.
  7. Kúsky opraženej cibule v husacej masti a malé kúsky vajec jej dodávajú výnimočnú chuť, veľmi odlišnú od vaječných nátierok so surovou cibuľou., ide o veľmi obľúbené a vo svete rozšírené tradičné jedlo židovskej kuchyne.