Jemná biela hustá krémová luxusná cibuľačka
Luxusnú a exkluzívnu polievku si už nedáte len v 5 hviezdičkovej reštaurácii na poradovník vo Francúzsku. Receptúra bola prezradená, môžete si ju urobiť aj doma.
Ingrediencie
  • 100 g masla
  • 1 veľká červená cibuľa alebo šalotka
  • 1 veľká žltá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • väčšia štipka soli
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1 polievková lyžica domácej vegety PL
  • cca 1 dl smotany na šľahanie
  • 2 PL hladkej múky na zahustenie
Inštrukcie
  1. Obe cibule osmahneme do sklovita aj s nakrájaným cesnakom na masle (NESOLÍME ešte). Cibuľu nemiešať divoko, musí sa trošku pripiecť a pustiť "cukor".
  2. Keď cibuľa chytí farbu - mierne do žltohneda, tak zaliať vriacim zeleninovým vývarom (môže byť aj z bujóna). Teraz môžeme osoliť a okoreniť (trošku).
  3. Pridáme na kocky (cca 1x1 cm) pokrájané dva zemiaky. Necháme variť 15 minút.
  4. Medzitým dáme do druhého hrnca variť aj zvyšné 2 zemiaky (rovnako nakrájané). Pozor, zemiaky dáme do už vriacej a osolenej vody. Nie do studenej, lebo by sa ich chuť vyvarila do vody.
  5. Do misky dáme smotanu, prilejeme tolko isto vody, dáme 2 PL hladkej múky a vymiešame do hladka.
  6. Polievku rozmixujeme ponorným mixerom a pridáme smotanu s múkou.
  7. Dochutíme vegetou, necháme prejsť varom, pridáme uvarené zamiaky a necháme vychladnúť.pri podávaní môžeme posypať opraženými slnečnicovými semiačkami (nasucho na panvici), alebo krutónkami.
Poznámky k receptu

PS: Viem, v recepte je vegeta, ktorú šéfkuchári nepoužívajú. Toto v podstate nie je vegeta, ale domáca koreniaca zeleninová zmes. Recept: https://www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=40