Jemná biela hustá krémová luxusná cibuľačka
Luxusnú a exkluzívnu polievku si už nedáte len v 5 hviezdičkovej reštaurácii na poradovník vo Francúzsku. Receptúra bola prezradená, môžete si ju urobiť aj doma.
Ingrediencie
- 100 g masla
- 1 veľká červená cibuľa alebo šalotka
- 1 veľká žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- väčšia štipka soli
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 polievková lyžica domácej vegety PL
- cca 1 dl smotany na šľahanie
- 2 PL hladkej múky na zahustenie
Inštrukcie
-
Obe cibule osmahneme do sklovita aj s nakrájaným cesnakom na masle (NESOLÍME ešte). Cibuľu nemiešať divoko, musí sa trošku pripiecť a pustiť "cukor".
-
Keď cibuľa chytí farbu - mierne do žltohneda, tak zaliať vriacim zeleninovým vývarom (môže byť aj z bujóna). Teraz môžeme osoliť a okoreniť (trošku).
-
Pridáme na kocky (cca 1x1 cm) pokrájané dva zemiaky. Necháme variť 15 minút.
-
Medzitým dáme do druhého hrnca variť aj zvyšné 2 zemiaky (rovnako nakrájané). Pozor, zemiaky dáme do už vriacej a osolenej vody. Nie do studenej, lebo by sa ich chuť vyvarila do vody.
-
Do misky dáme smotanu, prilejeme tolko isto vody, dáme 2 PL hladkej múky a vymiešame do hladka.
-
Polievku rozmixujeme ponorným mixerom a pridáme smotanu s múkou.
-
Dochutíme vegetou, necháme prejsť varom, pridáme uvarené zamiaky a necháme vychladnúť.pri podávaní môžeme posypať opraženými slnečnicovými semiačkami (nasucho na panvici), alebo krutónkami.
Poznámky k receptu
PS: Viem, v recepte je vegeta, ktorú šéfkuchári nepoužívajú. Toto v podstate nie je vegeta, ale domáca koreniaca zeleninová zmes. Recept: https://www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=40