
Kuracia polievka (alebo z akéhokoľvek iného mäsa)
Dobrá polievka často nahradí aj lekára. Nenadarmo ju v mnohých oblastiach volajú ako "LIEČIVÁ POLIEVKA"
Ingrediencie
- 3 litrový hrniec 🙂 čistý
- Trup z kuraťa kľudne však môžete dať aj stehná, alebo hovädzie mäso, kus kosti, alebo akékoľvek iné "mäso" inak nepoužiteľné
- 1 čl soli
- 3 ks nové korenie celé
- 6 ks čierne korenie celé
- 1 zeleninový bujón alebo najlepšie číry
- 1 cibuľa
- 1-2 petržleny
- 1 kúsok zeleru ako pol dlane - dlaň
- 3-4 ks mrkvy
- 1 plátok červenej papriky
- 1 zväzok petržlenovej vňate
Inštrukcie
-
Do STUDENEJ vody dáme 1 čl soli, nové korenie a mäso (kosti so zvyškami mäsa). Dôležité je, aby mäso bolo studené. V podstate je takmer jedno, aké je to mäso. Dajú sa použiť stehná, alebo sa dá kúpiť balíček čisto s krkmi - alebo jeden morčací krk).
-
Vodu privedieme do varu (zozbierame bielkovinovú penu, prípadne uvarenú krv) a stiahneme prikrytý hrniec na najmenší plameň na najmenšom horáku, aby polievka takmer ani nevrela. Musí byť v podstate len vrelá niečo okolo 90-95 stupňov. Pri tejto teplote ostane pekná čistá a nebude mútna.
-
Takto ju necháme 2-3 hodinky (2 hodinky, ak je to kurča, 3 hodinky, ak je to morčací krk, 4 hodinky, ak je to húževnatejšie mäso).
-
Zhruba 1 hodinu pred dovarením pridáme bujón, cibuľu (môžme ju popichať nožom, aby viac chutí prešlo do polievky), petržlen a zeler. 30 minút pred dovarením pridáme mrkvu, 10 minút pred dovarením pridáme 1 plátok červenej papriky a zväzok petržlenovej vňate.
-
Ak je málo slaná, môžeme ešte podľa chuti dosoliť. Nič iné už nepotrebuje (vlastne iba rezance).
-
Polievka je hotová. Odporúčam ju scediť a v chaldničke uskladňovať iba čistý vývar. Ak tam necháme zeleninu, kosti a mäso, môže skysnúť. Najlepšie je nabrať na tanier a čo sa nezje, tak to okamžite schladiť (v kuchynskom drese) a tak dať, čo najskôr do chladničky.