Polievka po stredomorsky
Hustá polievka, ideálna na zimné sychravé dni. Potečí chuťové poháriky a zahreje celé telo.
Ingrediencie
  • 1 kg zrelých paradajok môžeme nahradiť čili papričkou, aj z kocky, 2 lyžice olivového oleja, 1 veľkú cibuľu, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 1 lyžicu čili pasty, 1,2litra zeleninového vývaru, soľ
  • NA PRÍLOHU:4-5 hrubších krajcov chleba bez kôrky môže byť aj bazalka, 2 lyžice posekanej koriandrovej alebo petržlenovej vňate, olivový olej na opečenie chleba, kyslú smotanu
Inštrukcie
  1. Paradajky, zalejeme horúcou vodou, necháme ich v nej asi pol minúty, potom ich scedíme a olúpeme.
  2. Rozpolíme ich odstránime jadierka.
  3. Na oleji popražíme očistenú cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pripravené paradajky a dusíme spolu približne 10 minút. Pridáme pretlak, čili pastu, vývar a spolu varíme 20 minút.
  4. Necháme trochu vychladnúť, potom polievku rozmixujeme, podľa potreby dochutíme a znova prehrejeme. krajce chleba bez kôrky pokrájame na kocky, premiešame s pokrájanou vňaťou, opražíme na olivovom oleji a rozdelíme na polievku v tanieroch. Ozdobíme kyslou smotanou.