
Liptovská kapustnica
Kapustnicu som mal vždy rád, ale odkedy som ochutnal liptovskú kapustnicu, tak ju milujem. Liptovská kapustnica proste nemá chybu.
Ingrediencie
- 1 kg kyslej kapusty
- 3 litre hovädzieho vývaru v krajnom prípade bujón
- 1 stredne veľký paradajkový pretlak
- dusená šunka šál
- 2-3 zemiaky
- domáca údená klobása
- smotana na varenie
- 2 PL hladkej múky
Inštrukcie
-
Kyslú kapustu vyžmýkame. Vodu nevylejeme - ešte ju budeme potrebovať.
-
Aby sa nám dobre jedla, tak kapustu nakrájame na menšie kúsky.
-
Na trošku bravčovej masti ju len kratulinko (minútku) osmahneme a podlejeme horúcim vývarom a pridáme rajčinový pretlak. Kľudne môžeme dať aj z bujóna - rozdiel v konečnom výsledku nie je až taký fatálny.
-
Kapustu varíme zo 20-30 minút. Ochutnáme a ak sa nám zdá málo kyslá, tak pridáme z vody, čo sme si dali nabok. Ja osobne použijem všetku - mám rád kyslejšiu.
-
Pridáme nakrájané zemiaky, údenú šunku a klobásku (ak máte malé deti, klobásku môžete vynechať). Varíme ďalších 30-40 minút a zahustíme smotanou, v ktorej sme zamiešali 2 PL hladkej múky.
-
Necháme prejsť varom a aj keď to bude lákať, najlepšia bude na druhý deň (alebo tretí).