Sedliacka krúpková polievka
Jačmenné krúpy sa nedávajú iba do jaterníc. Vyskúšajte túto hustú klasickú polievku.
Ingrediencie
  • 1 šálka jačmenných krúpov
  • 1 l vývaru výborná je voda, čo zostala po varení údeného mäsa
  • 200 g údeného mäsa
  • 3 mrkvy
  • 1 zeler
  • 1 petržlen
  • 2 zemiaky
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL masti
  • korenie
  • paprika
  • soľ
Inštrukcie
  1. Krúpy prepláchneme a necháme aspoň hodinu namočené vo vode. Potom v tej istej vode uvaríme do polomäkka. Zeleninu očistíme a nakrájame na kolieska.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a opečieme na masti.
  3. Pridáme zeleninu, krúpy aj s vodou, v ktorej sa varili, vývar, mäso, korenie, papriku a varíme, kým nie sú krúpy aj zelenina mäkké.
  4. Podľa chuti dosolíme - keď sa pridávala voda z údeného, solíme veľmi opatrne, aby sme polievku nepresolili. S krajcom chleba zasýti ako kompletný obed.