5 from 1 vote
Falošná držková polievka z hlivy ustricovitej
Falošná držková polievka z hlivy ustricovej je takmer na nerozoznanie od pravej držkovej polievky, chuťovo je rovnako vynikajúc
Ingrediencie
  • 500 gramov hlivy ustricovitej
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 čerstvá feferonka
  • 8 strúčikov cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
  • 1 lyžička Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • drvená sušená majoránka podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • domáci vývar z hovädzích špikových kostí podľa potreby
Inštrukcie
  1. Hlivu ustricovitú očistíme a pokrájame na širšie dlhé pásy.
  2. Očistenú cibuľu pokrájame na jemno i čerstvú feferonku, očistený cesnak pokrájame na drobno, čím bude cesnaku viac, tým bude polievka lepšia. Petržlenovú vňať posekáme na drobno.
  3. V hrnci na rozohriatej domácej bravčovej masti orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, feferonku, čerstvo mleté čierne korenie a krátko orestujeme.
  4. Prihodíme hlivu ustricovitú a restujeme do odparenia všetkej tekutiny, prisypeme sladkú mletú červenú papriku a necháme ju v horúcom tuku úplne rozpustiť, všetko zasypeme hladkou múkou a za usilovného miešania múku orestujeme, zalejeme domácim vývarom z hovädzích špikových kostí, rozmiešame do hladka, aby v polievke neboli žiadne hrudky z múky, len jemne osolíme, lebo vývar je slaný dosť.Múka polievku primerane zahustí.
  5. Pridáme lyžičku Erős Pista - recept TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1172, polievku privedieme do varu a varíme na strednom plameni, kým nezmäkne hliva ustricovitá - asi 30 minút.
  6. Pred koncom výrazne ochutíme drvenou sušenou majoránkou.
  7. Horúcu polievku naberieme do tanierov, posypeme čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou a servírujeme s domácim čerstvo upečeným slaným rohlíkom ako pravú držkovú.
  8. Hliva ustricovitá je jedlá huba, rastie na kôre stromov vo veľkých trsoch, je bielej, oceľovomodrej, sivofialovej, sivohnedej až hnedej farby lastúrovitého tvaru, má široký veľký prehnutý klobúk s ostrým okrajom, krátky pomerne tuhý hlúbik, dužina je šťavnatá, lupene sú úzke a husté, vejárovite sa zbiehajú k hlúbiku, je bez vône a má lahodnú chuť.
  9. Hliva rastie na kmeňoch stromov a pňoch od októbra do marca, ktoré deštruuje.
Poznámky k receptu

Táto polievka je požehnaním pre tých, ktorí pravé držky neobľubujú, aj tí milujú túto polievku ako všetci,ktorí majú radi pravú držkovú, polievka samotná má výraznú a pikantnú chuť, vrelo odporúčam vyskúšať 🙂