Bazová malinovka
Keď kvitne baza, treba to využiť a spraviť osviežujúci a očisťujúcu limonádu. Suroviny sú kalkulované na 10 litrov hotového nápoja.
Ingrediencie
  • 1 kg cukru
  • 5 citrónov
  • 20-30 kvetov bazy
  • zväzok medovky nemusí byť - ale je dobrá
  • zväcok mäty nemusí byť - ale je dobrá
Inštrukcie
  1. Na toto sa nám hodí väčší antikórový hrniec (3-4 litre).
  2. Skaramelizujeme polovicu cukru a zalejeme (tenkým prúdom vody) 2 litrami vody. Treba liať pomaličky, aby cukor zase nestvrdol. Keď lejete pomaličky, nastane búrlivá reakcia a karamel ostane "tekutý".
  3. Pridáme zvyšný cukor a necháme ho rozpustiť. Sirup uz do varu nemusíme nechať zájsť, stačí, keď bude polovriaci - vrelý. Pridáme bazový kvet, ak máme medovku a mätu, tak aj tie. Tie by bolo dobré nasekať PORCELÁNOVÝM nožom, aby sa lepšie uvolnili chute. Ak nemáte porcelánový núž, tak len natrhajte.
  4. Nechajte hodinku-dve lúhovať. Potom do toho vytlačte 3 citróny. Zvyščné 2 očistite, nakrájajte na tenké kolieska a hoďte ich do toho "gulášu".
  5. Celú zmes teraz prelejte do 10-11 litrovej nádoby (ja mám špeciálny - bazový kýbel), dolejte do vrchu studenou vodou a nechajte najlepšie cez noc vylúhovať. Ráno scediť, nafľaškovať a do 3 dní vypiť.
Poznámky k receptu

Bazová šťava - malinovka je veľmi dobrý prostriedok na detoxikáciu organizmu. Je dosť možné, že Vás preženie po nej - to je dobre. Na druhý-tretí deň sa už všetko dá do poriadku a aj keď ju budete piť, nebudete mať "riedke problémy" :-). To znamená, že bazová malinovka Vám pomohla a Vy si môžete zažať organizmus zase toxikovať 🙂 Bazový sirup takéto účinky nemá, lebo sa varil a účinné látky sa tak podstatne oslabili. Je však dobrý a hodí sa na pitie a osvieženie, no to je všetko.