Základné domáce lístkové cesto
Základné domáce lístkové cesto
Ingrediencie
- Tukové cesto:
- 250 g masla
- 100 g hladkej múky
- Závinové cesto:
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- žĺtok
- lyžička octu
- 0,75 dl vlažnej vody
Inštrukcie
-
Tukové cesto - Maslo a múku zmiešame a spracujeme cesto.
-
Sformujeme do tvaru kocky a odložíme na chladné miesto kým urobíme druhé cesto.
-
Závinové cesto - V múke romziešame soľ, pridáme žĺtok, ocot, vodu a vypracujeme vláčne cesto.
-
Keď sa nelepí, sformujeme do tvaru bochníka a 15 minút na doske necháme odpočívať.
-
Odpočinuté závinové cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca, do stredu položíme tukové cesto.
-
Všetky štyri rohy závinového cesta preložíme cez tukové cesto tak, aby bolo celkom zakryté, vyvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme na tretiny, potom ešte napoly a poskladané cesto necháme 15 minúť odpočívať na chladnom mieste.
-
Skladanie cesta opakujeme ešte 2 razy v 15 minútových prestávkach. Odpočinuté cesto vyvaľkáme.