Horcový likér
POZOR!!! Recept špeciálne PRE DÁMY. Horcový likér je vynikajúci aperitív a pomáha aj v prípade, ak sme to prehnali s jedením a máme pocit plného brucha. Jeden pohárik tohoto likéru spôsobí, že po pol hodine "vyžeriete chladničku".
Ingrediencie
  • Koreň horca - sušený
  • 0,7 l Demänovka sladká
  • 0,7 l Demänovka horká
Inštrukcie
  1. etapa začína zháňaním korena horca. V tejto etape nedoporučujem kupovať ďalšie zložky likéru, lebo po zohnaní koreňa už by tie dve ďalšie zložky nemuseli byť doma k dispozícii. Koreň horca by sa mal dať kúpiť v lekárni, na internete, alebo (ako v mojom prípade) na Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách.
  2. etapa - Príprava likéru. Varovanie: pripravovať zásadne vtedy, keď manžel nie je doma. Čerstvo kúpené Demänovky zmiešať v pomere 1:1, zmes preliať do dvoch sklenených fliaš, do každej z týchto fliaš nasypať polovicu koreňa horca, dobre uzatvoriť (ja dávam pod kovový uzáver potravinovú fóliu).
  3. etapa - Najťažšia: Nájdeme veľmi dobre utajené miesto, ktoré ani smädný manžel nenájde a na minimálne 3 týždne tam uložíme fľaše s naloženým horcom. Pre istotu zabudneme, kde sme fľaše schovali a neprezradíme to ani vtedy, keď na Vás Vaša polovička vyvalí smutné psie oči a bude sa tváriť tak, že okamžite zomrie, keď nedostane trošku toho zázračného likéru. Prípadne Vám položí zákernú otázku, či si ste istá, že sa likér nepokazil a či ho preto netreba ochutnať. Toto určite nastane vtedy, keď ste neposlúchli radu v 2. etape a pripravovali likér v prítomnosti manžela. Nečudujte sa, ja som Vás varovala.
  4. etapa - Po troch týždňoch je likér hotový. Používajte ho podľa vlastného uváženia a ak to dokážete, utajte miesto jeho skladovania - vydrží Vám dlhšie, len manžel bude mať častejšie "bolesti brucha".
Poznámky k receptu

Vylúhovaný horec môžete použiť opätovne - nechať ho na spodku fľaše, zaliať Demänovkou a zasa nechať 3 týždne odstáť. P.S. Ak Vám Váš chlap tvrdí, že horec je najlepší, keď je naložený v borovičke alebo vo vodke, neverte mu. S Demänovkou je oveľa lepší.