Kakaové rezy
Kakaové rezy - recept na kysnuté cesto
Ingrediencie
- Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 1 droždie
- 300 ml vlažného mlieka
- 50 g práškového cukru
- 2 čl /čajové lyžičky/ kypriaceho prášku
- 1/2 čl soli
- 100 ml oleja
- 100 g masla /palmarín a pod./
- 2 žĺtky
- papier na pečenie
- Na dokončenie:
- práškový cukor na posypanie
- Na plnku:
- 80 g kakaa /klasické/
- 160 g práškového cukru
- 3 pl /polievkové lyžice/ piškótových omrviniek
- 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
Inštrukcie
-
Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 lyžičky práškového cukru, 1 lyžice múky a droždia urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
-
Do veľkej misy preosejeme múku, práškový cukor, kypriaci prášok, soľ a premiešame.
-
Pridáme vykysnutý kvások, olej, rozpustené vlažné maslo a zvyšné mlieko v ktorom sme rozmiešali 2 žĺtky.
-
Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 rovnaké časti.
-
Pripravíme si plnku: preosiate kakao, cukor preosejeme a zmiešame s piškótovými omrvinkami a pridáme kyslu smotanu a miešame kým nevznikne hustejšia zmes, ktorá sa dobre natiera.
-
Na plech dáme papier na pečenie.
-
Prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme pomocou valčeka na plech.
-
Na cesto natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta, opäť potrieme plnkou a navrch dáme opäť vyvaľkané cesto.
-
Takto pripravený plech prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
-
Potom vrchný plát popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov, teplotu znížime na 180 a pečieme 20 minút.
-
Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.
-
Dobrú chuť.