Kakaové rezy
Kakaové rezy - recept na kysnuté cesto
Ingrediencie
  • Cesto
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 2 čl /čajové lyžičky/ kypriaceho prášku
  • 1/2 čl soli
  • 100 ml oleja
  • 100 g masla /palmarín a pod./
  • 2 žĺtky
  • papier na pečenie
  • Na dokončenie:
  • práškový cukor na posypanie
  • Na plnku:
  • 80 g kakaa /klasické/
  • 160 g práškového cukru
  • 3 pl /polievkové lyžice/ piškótových omrviniek
  • 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
Inštrukcie
  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 lyžičky práškového cukru, 1 lyžice múky a droždia urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
  2. Do veľkej misy preosejeme múku, práškový cukor, kypriaci prášok, soľ a premiešame.
  3. Pridáme vykysnutý kvások, olej, rozpustené vlažné maslo a zvyšné mlieko v ktorom sme rozmiešali 2 žĺtky.
  4. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 rovnaké časti.
  5. Pripravíme si plnku: preosiate kakao, cukor preosejeme a zmiešame s piškótovými omrvinkami a pridáme kyslu smotanu a miešame kým nevznikne hustejšia zmes, ktorá sa dobre natiera.
  6. Na plech dáme papier na pečenie.
  7. Prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme pomocou valčeka na plech.
  8. Na cesto natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta, opäť potrieme plnkou a navrch dáme opäť vyvaľkané cesto.
  9. Takto pripravený plech prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
  10. Potom vrchný plát popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov, teplotu znížime na 180 a pečieme 20 minút.
  11. Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.
  12. Dobrú chuť.