Koláč s tvarohovo-jablkovou plnkou
Koláč s tvarohovo-jablkovou plnkou
Ingrediencie
- Cesto:
- 150 g múka špaldová
- 100 g múka celozrnná
- 250 g múka polohrubá alebo iba 500 g polohr. múky
- 250 g maslo palmarín
- 200 g cukor práškový
- 2 ks celé vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
- PLNKA TVAROHOVÁ:
- 500 g tvaroh mäkký
- 1 ks cukor vanilkový
- 2 ks celé surové vajcia
- z 1/2 citróna postrúhaná citrónová kôra
- 250 ml mlieko
- 1 ks Zlatý klas - krémový prášok
- 90 g cukor kryštál
- 50 g maslo
- PLNKA JABLKOVÁ:
- 4 veľké kyslé jablká - odstrániť jaderník a nastrúhať asi 1 kg
- z 1/2 citróna šťava
- 50 g hrozienok vopred namočených a vyžmýkaných
- 1 čajová lyžička škorica
- 4 polievkové lyžice hnedý cukor
Inštrukcie
-
Zo surovín na cesto si zhnetieme cesto, ktoré necháme aspoň 1 hodinu odpočívať na chladnom mieste.
-
Medzi tým si pripravíme tvarohovú plnku do cesta.
-
Najprv si uvaríme puding z mlieka, cukru, a Zlatého klasu. Stiahneme z platne a za horúca vmiešame maslo.
-
Necháme vychladnúť.
-
Tvaroh, vanilkový cukor, vajíčka a postrúhanú citrónovú kôru dobre vyšľaháme do hladkého krému.
-
Na koniec spojíme obe masy - tvarohovú aj pudingovú
-
Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti. Jedno cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5-1 cm.
-
Ja to robím priamo na papieri na pečenie. Prenesieme na hlboký plech tak, aby boli pokryté aj okraje plechu.
-
Na to vylejeme plnku. na plnku poukladáne nastrúhané jablká a na ne rozmiestnime hrozienka.
-
Rovnomerne polejeme citrónovou šťavou. Cukor zmiešame so škoricou a rovnomerne posypeme jablká.
-
Druhú časť cesta nastrúhame na jablkovú vrstvu tak, aby bola celá zakrytá. Pečieme na 180 °C asi pol hodiny.
-
Je to trošku časovo náročnejšie na prípravu, ale môj manžel už ani iný koláč nechce.