Koláč s tvarohovo-jablkovou plnkou
Koláč s tvarohovo-jablkovou plnkou
Ingrediencie
  • Cesto:
  • 150 g múka špaldová
  • 100 g múka celozrnná
  • 250 g múka polohrubá alebo iba 500 g polohr. múky
  • 250 g maslo palmarín
  • 200 g cukor práškový
  • 2 ks celé vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
  • PLNKA TVAROHOVÁ:
  • 500 g tvaroh mäkký
  • 1 ks cukor vanilkový
  • 2 ks celé surové vajcia
  • z 1/2 citróna postrúhaná citrónová kôra
  • 250 ml mlieko
  • 1 ks Zlatý klas - krémový prášok
  • 90 g cukor kryštál
  • 50 g maslo
  • PLNKA JABLKOVÁ:
  • 4 veľké kyslé jablká - odstrániť jaderník a nastrúhať asi 1 kg
  • z 1/2 citróna šťava
  • 50 g hrozienok vopred namočených a vyžmýkaných
  • 1 čajová lyžička škorica
  • 4 polievkové lyžice hnedý cukor
Inštrukcie
  1. Zo surovín na cesto si zhnetieme cesto, ktoré necháme aspoň 1 hodinu odpočívať na chladnom mieste.
  2. Medzi tým si pripravíme tvarohovú plnku do cesta.
  3. Najprv si uvaríme puding z mlieka, cukru, a Zlatého klasu. Stiahneme z platne a za horúca vmiešame maslo.
  4. Necháme vychladnúť.
  5. Tvaroh, vanilkový cukor, vajíčka a postrúhanú citrónovú kôru dobre vyšľaháme do hladkého krému.
  6. Na koniec spojíme obe masy - tvarohovú aj pudingovú
  7. Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti. Jedno cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5-1 cm.
  8. Ja to robím priamo na papieri na pečenie. Prenesieme na hlboký plech tak, aby boli pokryté aj okraje plechu.
  9. Na to vylejeme plnku. na plnku poukladáne nastrúhané jablká a na ne rozmiestnime hrozienka.
  10. Rovnomerne polejeme citrónovou šťavou. Cukor zmiešame so škoricou a rovnomerne posypeme jablká.
  11. Druhú časť cesta nastrúhame na jablkovú vrstvu tak, aby bola celá zakrytá. Pečieme na 180 °C asi pol hodiny.
  12. Je to trošku časovo náročnejšie na prípravu, ale môj manžel už ani iný koláč nechce.