Krehký makový závin
Krehký kysnutý makový závin
Ingrediencie
  • 300 g polohrubej múky
  • 20 g droždie
  • 1 dl mlieka
  • 30 g cukru
  • 1 žĺtok
  • 120 g masla
  • soľ
  • 1 vajce na potretie
  • Plnka:
  • 120 g cukru
  • 1 dl vody
  • 150 g maku
  • citrónová kôra
  • šťava z 1/2 citróna
  • 4 kyslé jablká
  • 50 g hrozienok
Inštrukcie
  1. Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, necháme postáť asi 10 minút a urobíme kvások.
  2. Do múky pridáme kvások, žĺtok, rozpustené maslo a soľ.
  3. Vypracujeme cesto, necháme ho v teple vykysnúť, vykysnuté rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme do obdĺžnikov.
  4. Potrieme makovou plnkou, posypeme jablkami, zľahka stočíme, položíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme nakysnúť, znovu ich potrieme a upečieme.
  5. Plnka: Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a šupky a najemno postrúhame.
  6. Pridáme hrozienka a polejeme citrónovou šťavou. Vodu s cukrom dáme variť.
  7. Do vriacej pridáme zomletý mak a postrúhanú citrónovú kôru a za miešania odparíme.
  8. Namiesto maku môžeme použiť orechy alebo tvaroh, namiesto jabĺk môžeme použiť višne.