Krehký makový závin
Krehký kysnutý makový závin
Ingrediencie
- 300 g polohrubej múky
- 20 g droždie
- 1 dl mlieka
- 30 g cukru
- 1 žĺtok
- 120 g masla
- soľ
- 1 vajce na potretie
- Plnka:
- 120 g cukru
- 1 dl vody
- 150 g maku
- citrónová kôra
- šťava z 1/2 citróna
- 4 kyslé jablká
- 50 g hrozienok
Inštrukcie
-
Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, necháme postáť asi 10 minút a urobíme kvások.
-
Do múky pridáme kvások, žĺtok, rozpustené maslo a soľ.
-
Vypracujeme cesto, necháme ho v teple vykysnúť, vykysnuté rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme do obdĺžnikov.
-
Potrieme makovou plnkou, posypeme jablkami, zľahka stočíme, položíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme nakysnúť, znovu ich potrieme a upečieme.
-
Plnka: Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a šupky a najemno postrúhame.
-
Pridáme hrozienka a polejeme citrónovou šťavou. Vodu s cukrom dáme variť.
-
Do vriacej pridáme zomletý mak a postrúhanú citrónovú kôru a za miešania odparíme.
-
Namiesto maku môžeme použiť orechy alebo tvaroh, namiesto jabĺk môžeme použiť višne.