
Gaštanová roláda
Gaštanová roláda alebo aj Fazuľová roláda alebo aj Falošná gaštanová roláda
Ingrediencie
- 250 g suchej strakatej fazule alebo 550 g uvarených očistených gaštanov alebo gaštanové pyré,
- 100 g práškováho cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g orechov
- 100 g masla alebo rastlinného tuku
- 10 g kakaa
- 1 lyžica rumu
- 3 banány
- šľahačku na ozdobenie
- Krém: 1 banánový puding môže byť aj vanilkový,
- 1/4 l mlieka
- roztlačené zvyšky banánov
- 2-3 lyžice cukru
- 100 g masla alebo rastlinného tuku
- Poleva: 50 g čokolády
- 50 g masla alebo stuženého pokrmového tuku
Inštrukcie
-
Deň vopred namočíme fazuľu. Na druhý deň ju uvaríme do mäkka.
-
Uvarenú fazuľu pretlačíme alebo 2x zomelieme na mäsovom mlynčeku. (Namiesto fazule môžeme použiť aj gaštany, alebo gaštanové pyré.)
-
Do vychladnutej fazule pridáme práškový a vanilkový cukor, zomleté orechy, maslo alebo tuk, kakao, rum a všetko spolu dobre vymiešame. 2/3 pripravenej hustej masy rozotrieme na namočený a vyžmýkaný obrúsok.
-
Z banánov odrežeme zahnuté konce a pripravíme ich na dĺžku rolády.
-
Zvyšky banánov použijeme na prípravu krému:
-
Puding rozmiešame v troche mlieka. 1/4 l mlieka dáme variť spolu s cukrom a roztlačenými banánmi.
-
Keď zovrie, pridáme rozmiešaný puding a uvaríme hustú kašu.
-
Do vychladnutého pudingu primiešame maslo alebo tuk. Týmto krémom potrieme fazuľovú masu na obrúsku.
-
Banány obalíme vo zvyšku fazuľovej masy a položíme na krém.
-
Pomocou obrúska zrolujeme a necháme v chlade stuhnúť.
-
Potom roládu vyberieme z obrúska, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme šľahačkou.
-
Čokoládová poleva: Roztopenú čokoládu vymiešame s maslom alebo tukom na hustú polevu.