Ovocná roláda
Ovocná roláda - nádherne vyzerá v priereze, je plná ovocia a výborne chutí
Ingrediencie
  • Na cesto:
  • 4 vajcia
  • 120 g prášk. cukru
  • 120 g polohrubej múky
  • Na plnku:
  • 1/2 l mleka
  • 3-4 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • 250 g Hery
  • 120 g prášk. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Ovocie:
  • 2 banány
  • 4 ks kiwi
  • jahody čučoriedky - môži byť aj kompótové
  • 100 g čokoládová poleva
  • Forma na srnčí chrbát
Inštrukcie
  1. Cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme doň prášk. cukor a opäť šľaháme.
  2. Postupne pridáme po jednom žĺtky a múku.
  3. Vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a vo vopred vyhriatej rúre upečieme. Necháme vychladnúť.
  4. Plnka:
  5. V časti mlieka rozmiešame múku. Do ostatného mlieka dáme 1 vanilkový cukor a privedieme do varu.
  6. Prilejeme v mlieku rozmiešanú múku a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne na kašu.
  7. Tú vychladíme. Heru vyšľaháme s cukrom dopenista a pomaly do nej vmiešame vychladnutú kašu.
  8. Plnenie:
  9. Formu na srnčí chrbát vyložíme mastným papierom. Upečené cesto rozdelíme na 3 časti.
  10. Prvá časť bude taká veľká, aby sa vošla do formy a na okrajoch z nej trocha prečnievalo. Druhá časť bude rovnaká ako je šírka formy a tretia časť - čo zostane.
  11. Do formy vložíme najväčšiu časť cesta. Pokropíme ho šťavou z kompótu alebo rumom (ak to nebudú jesť deti) a potrieme plnkou. Do stredu uložíme banány s odrezanými koncami a po oboch stranách čučoriedky.
  12. Pomocou plnky zarovnáme a vožíme tretiu časť cesta.
  13. Znovu pokropíme šťavou, potrieme plnkou, do stredu naukladáme kiwi prekrojené na polovicu (prekrojenou časťou hore) a po okrajoch jahody.
  14. Všetko zarovnáme zbytkom plnky a prikryjeme druhým cestom (s veľkosťou presne na zakrytie formy). Neprevracať!!! Zaťažiť a nechať na chladnom mieste celú noc.
  15. Na druhý deň prevrátiť, odstrániť formu i mastný papier a poliať čokoládovou plnkou.
  16. Držať v chlade.