Koláč s horkou čokoládou
Koláč s horkou čokoládou - pre milovníkov horkej čokolády
Ingrediencie
- Cesto
- 100 g zmäknutého masla
- 40 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 200 g preosiatej hladkej múky
- Náplň
- 200 g horkej čokolády s obsahom kakaa min. 60 %
- 2 dl sladkej smotany
- 5 polievkových lyžíc mlieka
- 1 rozšľahané vajce
Inštrukcie
-
Najprv s pripravte cesto. V mise vymiešajte maslo, cukor a soľ a za stáleho miešania pridajte vajce.
-
Vymiešajte hladkú a jednoliatu hmotu.
-
Za stáleho miešania ďalej postupne pridávajte múku, kým sa nespojí s pôvodnou hmotou.
-
Vypracujte cesto a nechajte 2 hodiny odpočívať v chadničke.
-
Rúru vyhrejte na 180 °C. Z cesta vyvaľkajte plát s priemerom 33 cm.
-
Vymažte tortovú formu s priemerom 26 cm a vložte do nej cesto.
-
Poprepichujte ho vidličkou a zakryte papierom na pečenie, ten zaťažte sušeným ovocím
-
alebo strukovinami.
-
Pečte 15 minút. Po upečení sušenú záťaž i papier odstráňte.
-
Pripravte si plnku:
-
Čokoládu rozdrobte na malé kúsky a prilejte k nej mlieko, smotanu a všetko miešajte v hrnci na veľmi miernom plameni tak dlho, kým nezískate hustú kašu.
-
Potom hrniec odstavte z ohňa a zmes ešte ďalej miešajte, aby ostala kompaktná.
-
Na upečený korpus nalejte vajce zmiešané s plnkou, formu vráťte do rúry a korpus pečte ešte 10 minút.
-
Tortu nechajte vychladnúť a potom ju odložte na hodinu do chladničky.
-
Posypte ju kakaom a podávajte.
Poznámky k receptu
Tip pre milovníkov pikantných chutí: použite čokoládu s mätovou alebo chilli príchuťou.