Koláč s horkou čokoládou
Koláč s horkou čokoládou - pre milovníkov horkej čokolády
Ingrediencie
  • Cesto
  • 100 g zmäknutého masla
  • 40 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 200 g preosiatej hladkej múky
  • Náplň
  • 200 g horkej čokolády s obsahom kakaa min. 60 %
  • 2 dl sladkej smotany
  • 5 polievkových lyžíc mlieka
  • 1 rozšľahané vajce
Inštrukcie
  1. Najprv s pripravte cesto. V mise vymiešajte maslo, cukor a soľ a za stáleho miešania pridajte vajce.
  2. Vymiešajte hladkú a jednoliatu hmotu.
  3. Za stáleho miešania ďalej postupne pridávajte múku, kým sa nespojí s pôvodnou hmotou.
  4. Vypracujte cesto a nechajte 2 hodiny odpočívať v chadničke.
  5. Rúru vyhrejte na 180 °C. Z cesta vyvaľkajte plát s priemerom 33 cm.
  6. Vymažte tortovú formu s priemerom 26 cm a vložte do nej cesto.
  7. Poprepichujte ho vidličkou a zakryte papierom na pečenie, ten zaťažte sušeným ovocím
  8. alebo strukovinami.
  9. Pečte 15 minút. Po upečení sušenú záťaž i papier odstráňte.
  10. Pripravte si plnku:
  11. Čokoládu rozdrobte na malé kúsky a prilejte k nej mlieko, smotanu a všetko miešajte v hrnci na veľmi miernom plameni tak dlho, kým nezískate hustú kašu.
  12. Potom hrniec odstavte z ohňa a zmes ešte ďalej miešajte, aby ostala kompaktná.
  13. Na upečený korpus nalejte vajce zmiešané s plnkou, formu vráťte do rúry a korpus pečte ešte 10 minút.
  14. Tortu nechajte vychladnúť a potom ju odložte na hodinu do chladničky.
  15. Posypte ju kakaom a podávajte.
Poznámky k receptu

Tip pre milovníkov pikantných chutí: použite čokoládu s mätovou alebo chilli príchuťou.