Gruľovník
grule, zemiaky, svabka, krumple, brambory, bandurky, erteple, ...
Ingrediencie
  • cesto: 500 g polohrubej múky 1 lyžička soli,1 lyžica kryštálového cukru, 1 drožie,250 ml vlažného mlieka, 100 ml oleja, 2 žltky, 2 bielky
  • Plnka - 1 kg uvarených prelisovaných zemiakov 250 g bryndze, podľa potreby smotany na varenie, maslo, pažítka
Inštrukcie
  1. Do preosiatej múky dáme soľ, v hrnčeku si pripravíme z cukru,mlieka a droždia kvások.
  2. Pridáme ho do múky , postupne prilievame mlieko, necháme chvíľu podkysnúť,pridáme žltky s olejom, primiešame,nakoniec pridáme sneh z 2 bielkov a necháme kysnúť asi hodinu.
  3. Plnku si pripravíme tak,že do prelisovaných zemiakov pridáme bryndzu, maslo, trošu smotany,pažítku a vymiešame hladkú plnku.
  4. 2/3 cesta dáme nadosku,vyvaľkáme preložíme na plech /na papier na pečenie,alebo vymastený plech maslom/ na to dáme plnku, rozvaľkáme zvyšné cesto.
  5. Popicháme vrch vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 15-20 minút. Upečený gruľovník, potrieme maslom