Zemiakové pagáčiky
Čím menšie, tým lepšie.
Ingrediencie
  • 300 g zemiakov
  • 700 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 3 žĺtka
  • 40 g droždia
  • 150 g tvrdého syra
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • celá rasca
  • soľ
  • olej
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, olúpeme a postrúhame.
  2. Z preosiatej múky, tuku na pečenie, zemiakov, cukru, žĺtkov, lyžičky soli a rozmrveného droždia vypracujeme cesto, ktoré necháme na doske prikryté asi 30 minút vykysnúť.
  3. Potom cesto rozvaľkáme, 3krát priložíme a opať rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm.
  4. Plát potrieme rozpusteným maslom, posypeme postrúhaným syrom, priložíme a znova rozvaľkáme.
  5. Z cesta vykrojíme okrúhle pagáčiky, potrieme ich rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme rascou.
  6. Pagáčiky preložíme na naolejovaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre.