Zemiakové pagáčiky
Čím menšie, tým lepšie.
Ingrediencie
- 300 g zemiakov
- 700 g hladkej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 3 žĺtka
- 40 g droždia
- 150 g tvrdého syra
- 50 g masla
- 1 vajce
- celá rasca
- soľ
- olej
Inštrukcie
-
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, olúpeme a postrúhame.
-
Z preosiatej múky, tuku na pečenie, zemiakov, cukru, žĺtkov, lyžičky soli a rozmrveného droždia vypracujeme cesto, ktoré necháme na doske prikryté asi 30 minút vykysnúť.
-
Potom cesto rozvaľkáme, 3krát priložíme a opať rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm.
-
Plát potrieme rozpusteným maslom, posypeme postrúhaným syrom, priložíme a znova rozvaľkáme.
-
Z cesta vykrojíme okrúhle pagáčiky, potrieme ich rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme rascou.
-
Pagáčiky preložíme na naolejovaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre.