Babičkine šišky
Recept na šišky. Ak ich raz vyskúšate, jedli by ste ich každý deň.
Ingrediencie
  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 6 dl mlieka
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 čl soli
  • 2 čl cukru
  • 4 žĺtky.
Inštrukcie
  1. Z 2 dl mlieka si pripravíme kvások: Vlažné mlieko + droždie + štipka soli + pol lyžičky cukru + troška (2 PL) polohrubej múky + premiešať.
  2. Prikryjema a necháme kysnúť aspoň 10-15 min.
  3. Do zvyšnej múky dáme soľ, cukor, pripravený kvások, žĺtky, smotanu, a zvyšné mlieko.
  4. Vypracujeme redšie cesto, jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť minimálne 1-1,5 hod.
  5. Cesto pekne nakysne, ostane úplne krehké, jemné - ako pavučinka - trošku sa lepí.
  6. Na pomúčenej doske rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť.
  7. Prvú polovicu jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.
  8. Vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom 6-8 cm Kolieska trošku ešte necháme podkysnúť (10 minút) a rukami povyťahujeme.
  9. Vyprážame z oboch strán do požadovaného sfarbenia - pozor, ide to rýchlo.
  10. Treba aspon 2-3 cm vysokú hladinu oleja na vyprážanie.
  11. Ak chcete, môžete pred vyprážaním silno zatlačiť prstom do stredu a šišky budú mať peknú dierku a nebudú také vysoké a duté. Vyprážame pomalšie, nie velmi divoko.
  12. Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom, alebo snehom z bielkov (s cukrom a nad parou).