Babičkine šišky
Recept na šišky. Ak ich raz vyskúšate, jedli by ste ich každý deň.
Ingrediencie
- 1 kg polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 6 dl mlieka
- 1 smotana na šľahanie
- 1 čl soli
- 2 čl cukru
- 4 žĺtky.
Inštrukcie
-
Z 2 dl mlieka si pripravíme kvások: Vlažné mlieko + droždie + štipka soli + pol lyžičky cukru + troška (2 PL) polohrubej múky + premiešať.
-
Prikryjema a necháme kysnúť aspoň 10-15 min.
-
Do zvyšnej múky dáme soľ, cukor, pripravený kvások, žĺtky, smotanu, a zvyšné mlieko.
-
Vypracujeme redšie cesto, jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť minimálne 1-1,5 hod.
-
Cesto pekne nakysne, ostane úplne krehké, jemné - ako pavučinka - trošku sa lepí.
-
Na pomúčenej doske rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť.
-
Prvú polovicu jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.
-
Vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom 6-8 cm Kolieska trošku ešte necháme podkysnúť (10 minút) a rukami povyťahujeme.
-
Vyprážame z oboch strán do požadovaného sfarbenia - pozor, ide to rýchlo.
-
Treba aspon 2-3 cm vysokú hladinu oleja na vyprážanie.
-
Ak chcete, môžete pred vyprážaním silno zatlačiť prstom do stredu a šišky budú mať peknú dierku a nebudú také vysoké a duté. Vyprážame pomalšie, nie velmi divoko.
-
Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom, alebo snehom z bielkov (s cukrom a nad parou).