Domáci čokoládový koláč
Dobrôtka pre maškrtné domáce jazýčky
Ingrediencie
  • 90 g čokolády na varenie asi 60ml svetlého medu, 120g masla alebo margarínu, 90g krupicového cukru, 2 vajcia, 150g polohrubej múky, 50g kakaového prášku, 1 a 1/2lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 1/4 lyžičky vanilkovej esencie, 150 ml mlieka
  • NA POLEVU:50g čokolády na varenie 3 lyžice vody, 2 lyžice masla, 250g preosiateho práškového cukru
Inštrukcie
  1. Rŕu predhrejeme asi na 175stupňov, plynovú na stupeň č.4.
  2. Vymastíme a vyložíme papierom na pečenie, okrúhlu koláčovú formu s priemerom 18 až 19cm. Nad nádobu s horúcou vodou postavíme misku s čokoládou a medom.
  3. Miešame, kým sa čokoláda neroztopí a vychladíme.
  4. Vymiešame cukor s maslom(margarínom). Do krému zašľaháme najprv čokoládu, potom vajcia.
  5. Preosejeme múku s kakaovým a kypriacim práškom.
  6. Striedavo do nej po troške vmiešame vanilkovú esenciu a mlieko.
  7. Zmes nalejeme do formy a pečieme asi 45 minút.
  8. Vyberieme na odkladaciu mriežku, pričom ešte necháme papier na pečenie.
  9. Pripravíme si polevu:V panvićke na slabom plameni roztopíme vo vode čokoládu.
  10. Odstavíme a vmiešame maslo.
  11. Keď sa roztopí, do čokolády zašľaháme cukor.
  12. Polevu vylejeme na koláč a špachtľou na nej urobíme vlnky.
  13. Keď poleva stuhne,odstránime papier.