RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Papriková pomazánka - AJVAR

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 21799      podpora 6.9.2016
Papriková pomazánka - AJVAR
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Zaváraná papriková pomazánka - domáci AJVAR - ako povedal môj kamarát Mário - je to FAMÓZNE :-)

Zloženie:
3 kg červená paprika (radšej si kúpte 3,6 kg, lebo budete mať odpad),
70g rozpučený cesnak,
40g soľ,
40g cukor,
1,5 dl olej,
1,5 dl paradajkový pretlak,
0,5 dl ocot.

Postup:
Papriku pomelieme na mäsovom mlynčeku s menšími otvormi. Pridáme ostatné suroviny, privedieme do varu a 25 minút varíme tak, aby len MIERNE VRELO. Potom vriace naložíme do zaváracích pohárov (1 cm pod okraj) a sterilizujeme vo vode tak, aby bola vriaca voda tak 1 cm od vrchnákov. Sterilitujeme ďalších cca 20-25 minút.

STERILIZÁCIA - FINTA
Sterilizácia spočíva v odstránení vzduchu z pohára. Ak chcete mať dokonale vysterilizovanú pomazánku (AJVAR), urobte to tak, že naložíme vriaci AJVAR do pohára, prikryjeme vrchnákom, ale ešte nezatvárame. Naložíme najprv vriaci AJVAR aj do druhého pohára a až potom zatvoríme prvý pohár. Za ten čas, ako naložíme do druhého pohára, sa zohreje vzduch v prvom pohári a horúci vzduch sa sám z pohára vytlačí - dokonalý proces. Takto pokračujte, kým všetko nie je v pohároch....

Pomazánka sa hodí na zemiakové placky, vajíčkový chleba, na chlebíčky, k párkom, na praženicu, na pizzu, k varenému mäsku, proste všade tam, kde by ste použili kečup, horčicu, tatarku, alebo strúhaný smotanový chren :-)

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...