RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Bazová malinovka

autor: hucko (kuchtík)      body: 9      zobrazenia 15090      podpora -
Bazová malinovka
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Keď kvitne baza, treba to využiť a spraviť osviežujúci a očisťujúcu limonádu

Zloženie:
Suroviny sú kalkulované na 10 litrov hotového nápoja.

1 kg cukru
5 citrónov
20-30 kvetov bazy
zväzok medovky (nemusí byť - ale je dobrá)
zväcok mäty (nemusí byť - ale je dobrá)

Postup:
Na toto sa nám hodí väčší antikórový hrniec (3-4 litre).

Skaramelizujeme polovicu cukru a zalejeme (tenkým prúdom vody) 2 litrami vody. Treba liať pomaličky, aby cukor zase nestvrdol. Keď lejete pomaličky, nastane búrlivá reakcia a karamel ostane "tekutý". Pridáme zvyšný cukor a necháme ho rozpustiť. Sirup uz do varu nemusíme nechať zájsť, stačí, keď bude polovriaci - vrelý. Pridáme bazový kvet, ak máme medovku a mätu, tak aj tie. Tie by bolo dobré nasekať PORCELÁNOVÝM nožom, aby sa lepšie uvolnili chute. Ak nemáte porcelánový núž, tak len natrhajte. Nechajte hodinku-dve lúhovať. Potom do toho vytlačte 3 citróny. Zvyščné 2 očistite, nakrájajte na tenké kolieska a hoďte ich do toho "gulášu".

Celú zmes teraz prelejte do 10-11 litrovej nádoby (ja mám špeciálny - bazový kýbel), dolejte do vrchu studenou vodou a nechajte najlepšie cez noc vylúhovať. Ráno scediť, nafľaškovať a do 3 dní vypiť.

Bazová šťava - malinovka je veľmi dobrý prostriedok na detoxikáciu organizmu. Je dosť možné, že Vás preženie po nej - to je dobre. Na druhý-tretí deň sa už všetko dá do poriadku a aj keď ju budete piť, nebudete mať "riedke problémy" :-). To znamená, že bazová malinovka Vám pomohla a Vy si môžete zažať organizmus zase toxikovať :-)

Bazový sirup takéto účinky nemá, lebo sa varil a účinné látky sa tak podstatne oslabili. Je však dobrý a hodí sa na pitie a osvieženie, no to je všetko.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...