RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Šípkový lekvár

autor: hucko (kuchtík)      body: 8      zobrazenia 52716      podpora 9.8.2016
Šípkový lekvár
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Šípkový lekvár, ako ho robí moja mama. V obchode takýto nekúpite. Žiadne konzervanty, žiadna chémia. Len tradícia a história.

Zloženie:
Šípky - koľkokolvek (5 kg je dávka)
Cukor kryštál - 0,5 kg na 1 kg šípkovej hustej hmoty (viď recept).


Postup:
1. Nazbierané šípky opláchnuť a hneď nechať vysušiť.

2. Hneď po vysušení odrezať hornú tvrdú hlavičku.

3. Nechať zmäknúť v tenkej vrstve (šípky by nemali byť na sebe). Zmäknú do cca 4-5 dní.

4. Dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby voda presahovala šípky tak o 5 cm.

5. Necháme zovrieť a odstavíme na 5-6 hodín.



6. PPrivedieme do varu a varechou miešame tak, že šípky pri miešaní roztláčame o kraje hrnca.

7. Varíme 45-60 minút - musia byť rozvarené.
- Ak sú veľmi husté, môže sa pridať vrelá voda.

8. Celú zmes ešte za tepla (nesmie už byť vriaca) prepasírujeme cez hrubšie sito a znova zalejeme vriacou vodou, ale len tak, aby to zakrylo zmes.

9. Následne zmes zamiešať a znova prepasírovať - najlepšie cez jemnejšie sitko.

10. Takto prefiltrovanú šťavu necháme varením zahustiť do potrebnej hustoty (kľudne aj na 2/3 až 1/2).

11. Variť veľmi pomaly, aby len nebadane prebublávalo. Získame hustejšiu hmotu - lekvár, ktorý necháme vychladnúť a po vychladnutí pridáme 0,5 kg cukru na 1 kg lekváru.

12. Pomiešať a nechať stáť 5-6 hodín (kľudne aj cez noc).



13. Na druhý deň ráno priviesť do varu a vriace dávkovať do pohárov.

14. Najlepšiu sterilizáciu spravíme tak, že naberieme vriaci lekvár tak 1 cm pod vrch pohára a priložíme vrchnák - ešte nezaťahujeme.

15. Necháme nech sa zohreje vzduch medzi vrchnákom a lekvárom (tak 30-60 sekúnd) a vrchnák zatiahneme.

16. Necháme veľmi pomaličky pod dekou vychladnúť. Lekvár sa takto dokonale vysterilizuje a vydrží aj 3-4 roky (ak sa nezje).

Vytlačiť recept




jadza    (id: 248)    (4.9.2014 o 13:25)   
Ano, poznam tento recept. Sipkovy lekvar som zacala robit pred 3 rokmi a milujem tu chut, pripomina mi moje detstvo. Kedysi ho predavali babky na trhu v "horcicovych pohároch". Aby sa dosiahla ta vynimocna chut, sipky by sa mali zbierat az po prvých mrazoch, t.j. az volakedy zaciatkom novembra :-).
Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...