RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (244)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Garam masala

autor: gucky (konzument)      body: 5      zobrazenia 2501      podpora -
Garam masala
Pozrite si všetky recepty užívateľa gucky (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Veľmi aromatická indická zmes, používaná hlavne pri grilovaní a pečení.

Zloženie:
Neexistuje univerzálne zloženie korenia garam masala. GARAM MASALA, znamená TEPLÉ KORENIE. Každá indická kuchárka, alebo kuchár má svoju vlastnú zmes na GARAM MASALA, no základ majú viacmenej spoločný. Rímska rasca, čierne korenie, škorica, koriander, kardamón, klinčeky a muškátový oriešok.

Moja zmes (od indického šéfkuchára):

20g rímskej rasce
20g celého čierneho korenia
20g celej škorice
5g koriandrových semien
15g hnedého kardamónu
10g klinčekov
1 muškátový oriešok (nastrúhať - nepražiť)
10g sušeného bobkového listu

GARAM MASALA môže ešte obsahovať:
soľ
sušený zázvor
badián
fenikel
listy škoricovníka
...

Postup:
Všetky ingrediencie treba opražiť na SUCHEJ panvici. Niekto to robí naraz, ale je odporúčam každú surovinu zvlášť, lebo len tak môžete dosiahnuť optimálne opraženie a uvoľnenie arómy. Opražíme si teda každú zložku. Kardamón pražíme spolu s tobolkou, ale do zmesy korenia pôjdu len zrnká, kroré sú v tobolke. Všetko opražíme tak, aby sa začalo sfarbovať a keď sa uvoľní aróma, vysypeme to na taniek a necháme všetko vychladnúť. Pomelieme na kávovom mlyčeku, alebo rozmixujeme mixerom (nože) na prach. Pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriečok a uskladňujeme bez prístupu svetla a vlhkosti, nie však dlhšie, ako 2 mesiace.

Týmto korením môžeme ochutiť jogurty na prípravu marinád, zeleninu a mäso pri grilovaní a pečení.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...