RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (244)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Domáca vegeta

autor: hucko (kuchtík)      body: 17      zobrazenia 32597      podpora 2.9.2016
Domáca vegeta
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Niekedy to bolo exkluzívne ochucovadlo z Juhoslávie. Dnes poznáme vynikajúci postup na prípravu doma.

Zloženie:
1 kg mrkvy,
1 kg petržlenu,
0,5 kg kalerábu,
0,5 kg zeleru,
0,5 kg cibule,
1-2 červené papriky (aj kvôli farbe)
1-2 hrste sušenej petržlenovej vňate,
1-2 hrste sušenej zelerovej vňate,
1-2 hrste sušeného ligurčeka ( vegeta, magi),
1 kg soli

Postup:
Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku (dierka 4mm) a pomiešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní, keď sa málo kúri, tak aj dlhšie. Keď už je zmes riadne vysušená, ešte ju na hodinu dať do rúry na cca 50 stupňov, nech sa dosuší na úplné maximum. Alternatíva je vysušiť to naraz na 4 plechoc v teplovzdušnej rúre pri teplote cca 70-75 stupňov s vareškou vo dverách (aby boli dvierka rúry pootvorené). Vysušíta tak za 18-20 hodín - raz za hodinku premiešať - v noci samozrejme kľudne spite :-)

Po vysušení znova pomlieť na mlynčeku a pridať usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať . Kto chce, môže pridať cesnakový alebo aj hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do nátierok, do mäsa, do polievky.

LEGENDA:
1.) všetko pripravené ma mletie (5-6 kg)
2.) štvrtina zmesy po 10 hodinovom sušení - polčas
3.) Vysušené a druhý krát pomleté (1,8 kg)
4.) Pridaná vysušená pomletá vňať (pred miešaním)

Vytlačiť recept




hucko    (id: 80)    (23.5.2013 o 11:17)   
jj, presne tak :-)

kaleráb = kedluben
ligurček = libeček (alebo aj vegeta, magi)
Veľmi dobrý prekladový slovník je:
http://translate.google.com
Babetta    (id: 79)    (23.5.2013 o 11:00)   
Tak tuto Vegetu také vyzkouším, jen nevím co je"kaleráb", ale to si zjistím, Ligurček je asi Libeček, sušit mohu v sušičce, že?
zuzka1973    (id: 58)    (19.5.2013 o 20:36)   
Já prvně dělala jen z poloviční dávky, ale podruhé z dvojité :) a vidím to tak, že příště dávka bude zase větší :)
Zelenina je zasázená, bude jí dost jak na jídlo, tak na uskladnění, tak i na Vegetu...
Ještě jednou díky za skvělý recept!
hucko    (id: 55)    (19.5.2013 o 12:37)   
Už mám posadené všetky suroviny. Dúfam len, že na jeseň bude dobrá úroda. Každý rok jej spravím okolo 5-6 kilo (sušenej), tak to musím mať veľa zeleniny :-)
zuzka1973    (id: 54)    (19.5.2013 o 12:28)   
Za tento recept veliký dík... užž inou Vegetu nedělám, jen tuto a je skvělá snad do všeho... má skvělou kořeněnou chuť!
hucko    (id: 53)    (19.5.2013 o 10:22)   
Mám ho od uja Stana Voskára z Riečky a pokiaľ sa nemýlim on ho má zo Srbska (Juhoslávia). Obec Riečka má dobré vzťahy z jednou obcou zo Srbska (Kulpín). Ujo Stano už nie je medzi nami, ale jeho tajomstvo s ním nešlo do hrobu. Dnes sa už vegeta modifikovala, pridali sa chemikálie a umelé zvýrazňovače chuti, farby a vône, ale tento recept je ešte pôvodný, nekomerčný, presne podľa postupov, ako si to tam ľudia vyrábali doma.
Antonia    (id: 18)    (10.5.2013 o 12:28)   
Výborne, keďže máme doma celiatika tak sa mi tento recept úplne hodí :)
Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...