RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (244)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Novoročná sladko - kyslá šošovicová polievka s údenou klobásou

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 91      podpora -
Novoročná sladko - kyslá šošovicová polievka s údenou klobásou
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

U nás je tradíciou Novoročná polievka zo šošovice , spája sa s predstavou, že v Novom roku budeme mať veľa peňazí, koľko je šošovice v polievke, ale ide hlavne o výbornú chuť :-)

Zloženie:
400 gramov veľkozrnnej šošovice
200 gramov pikantnej madarskej klobásy
1 stredne veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
6 guľôčok celého čierneho korenia
3 guľôčky celého nového korenia
2 lyžice hladkej múky
250 ml 33% - tnej sladkej smotany Rajo
vývar z varenia údeného mäsa podľa potreby
cukor kryštál podľa chuti
ocot alebo citrónová šťava podľa chuti

Postup:
Šošovicu deň pred prípravou namočíme do studenej vody na 12 hodín. Vodu z namočenia zlejeme, zalejeme čerstvou studenou vodou, privedieme do varu a vodu opäť zlejeme, aby sme zbavili polievku nadýmavých látok. Šošovicu zalejeme vývarom z varenia údeného mäsa, nesolíme, lebo vývar je už dosť slaný, pridáme bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, pikantnú madarskú údenú klobásu pokrájanú na kolieska, očistenú cibuľu a cesnak, varíme takmer do mäkka. Pridáme zátrepku zo sladkej smotany a hladkej múky, povaríme ešte 15 minút všetko spolu, vypneme plameň, necháme chvíľu odstáť. Na záver chuť doladíme na príjemne sladko - kyslú pridaním kryštálového cukru a octu. Servírujeme horúce s čerstvo upečeným domácim chlebom alebo pečivom. Dobrú chuť prajem a všetko NAJ v Novom roku 2017 :-)


Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...