RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (244)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Zlatá slepačia polievka - Goldene joich - židovský penicilín

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 225      podpora -
Zlatá slepačia polievka - Goldene joich - židovský penicilín
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Ide o skvost tradičnej židovskej kuchyne, túto polievku ma naučil variť osobne jeden židovský šéfkuchár svojou technologiou, recept pridávam s jeho láskavým súhlasom a zároveň mu vyslovujem moje podakovanie za recept.

Zloženie:
1 mladá sliepka z domáceho chovu o váhe 1500 g, najlepšie Bio (zmrznutá)
3 kusy čerstvej mrkvy
2 kusy petržlenového koreňa
1 kaleráb
1 stredne veľká cibuľa s ponechaním spodnej šupky
1 kus zeleru - buľva
1 kus veľkého póru
1 kus čerstvej zelenej papriky
1 kus čerstvej paradajky
1 kus sušenej štipľavej papriky
3 až 4 vetvičky petržlenovej vňate
3 až 4 vetvičky zelerovej vňate
1/2 zväzku petržlenovej vňate
soľ podľa chuti
2 bobkové listy
1 celý klinček zapichnutý do cibule
15 guľôčok celého čierneho korenia
4 guľôčky celého nového korenia
2 strúčiky cesnaku
studená voda podľa potreby
5 až 6 kociek ľadu
kus šmalcu - žltý hydinový tuk



Postup:
Do veľkého hrnca vložím sliepku vybratú priamo z mrazničky. Zalejem dostatočným množstvom, podľa možnosti studenej ľadovej vody, pridám všetku očistenú, na veľké kusy pokrájanú koreňovú zeleninu, koreniny, cibuľu, cesnak a vňate. Osolím. Ak mám, pridám ešte kus šmalccu - žltý hydinový tuk. Hrniec prikryjem pokrievkou a postavím variť na liatinovú platňu na najslabší plameň najmenšieho horáku. Varím pomalým varom, sotva znateľným čerením vývaru 5-6 hodín, nesmie sa tvoriť žiadna pena. Vyberiem sliepku, zeleninu a vývar scedím.Sliepku naporcujem, vložím do tanierov alebo ju použijem k dalšej úprave. Do tanierov pridám pokrájanú koreňovú zeleninu, uvarené macesové knedličky, zalejem horúcim vývarom, posypem nasekanou prtžlenovou vňaťou a ihned podávam. Správne uvarený vývar má byť číry, priehľadný a ako pravé zlato - odtiaľ názov polievky. Varievam tejto polievky vždy väčšie množstvo a časť vývaru zmrazím.
Táto polievka je jedným z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne. Je známou nielen medzi Židmi, ale na celom svete, avšak mnohí ani len netušia, že ide o skvost práve židovskej kuchyne. Je vynikajúca aj pre deti, zoslabnutých a chorých, pre jej ozdravujúci účinok je nazývaná tiež ako židovský penicilín. V jej príprave sú aj malé odlišnosti, ktoré sú podmienené regionom a komunitou, kde sa varí. Týmto dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ju naučil variť svojou technologiou. Len on dokáže uvariť taký číry vývar.
Možno mnohí z Vás si povedia, že túto polievku varia doma už celé generácie aj u nich doma, u nás doma tomu bolo tiež tak a myslela som si veľmi dlho, že je to náš rodinný recept, nie je to však pravda, túto úžasnú polievku varili kedysi len Židia, my sme sa ju od nich len naučili a prevzali od nich.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...