RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Morčacie stehno horné na zeleninke glazovanej na pomarančoch

autor: hucko (kuchtík)      body: 6      zobrazenia 1668      podpora -
Morčacie stehno horné na zeleninke glazovanej na pomarančoch
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

dusené pečené stehno a k tomu zvieža zelenina na pomaranči - skúste a neoľutujete.

Zloženie:
Mäso:
1 horné morčacie stehno (môže byť aj s kosťou)
1/2 litra vývaru (môže byť aj z bujóna)
2-3 strúčiky cesnaku
1 čl obľúbeného korenia na hydinu

Zeleninka:
2 PL masla
2 kaleráby
3-4 mrkvy
2-3 ružičky karfiolu
1-2 pomaranče (potrebujeme tak 1 dl šťavy)
1 kopcovitá PL cukru
1/2 čl soli


Postup:
Do Jenskej misy (áno je to JEN-ská misa a nie JÁN-ska. Pochádze z mesta JENA - podla toho má názov). položíme stehienko (alebo aj dve) z morky. Ochutíme našim obľúbeným korením. Ak je korenie bez soli, prisáme aj soľ. Stačí tak 1/2 čl na jedno stehno. Na vrch stehna položíme nakrájané plátky z 2-3 strúčikov cesnaku a podlejeme VRIACIM vývarom. Naozaj musí byť vriaci - skrátime dobu prípravy. Zakryjeme a hodíme do rúry na 180 stupňov tak hodinku a pol až dve hodiny.

... medzitým na kuchynskom stole ....

Mrkvu a kaleráb si ošúpeme, nakrájame na plátky a následne na rezance (gurmáni a profíci tomu hovoria JULIENNE). Karfiol si rozoberieme len na také menšie časti (asi ako polka vlašského orechu). Pomaranč vytlačíme do pohára.

Na panvici ropztopíme maslo, pridáme čerstvú nakrájanú zeleninu a trošku (dve minútky) popražíme (za stáleho miešania). Podlejeme pomarančovou šťavou (bez dužiny) a pridáme soľ aj cukor (nechceme predsa umrieť zdraví - to by bola škoda). Necháme zapariť pod pokrievkou tak ďalšie dve-tri minútky a následne odkryjeme a odkryté sem-tam premiešame, aby sme odparili tekutinu (pomaranč). Keď pomaranč odparíme, zeleninka je hotová. Tomuto procesu sa hovorí GLAZOVANIE a glazovať sa dá viacej vecí.

napr:
mini-cibuľky, nakrájané (tvrdšie) ovocie, zeleninka, uvarená fazuľka, (iné ma nenapadá). Glazovať môžeme ovocnou šťavou (v podstate akoukoľvek). Vždy pridáme trošku soli a viacej cukru, aby sme podčiarkli a vytiahli chuť. Verím tomu, že GLAZOVANIE si obľúbite a sami prídete na nové a neokukané a neobjedené prílohy a kombinácie.


Vytlačiť recept




Libchen    (id: 276)    (14.12.2016 o 06:15)   
zvlášť vysoko oceňujem glazovanie a kombináciu zeleniny pokrájanej na juliene a ovocia, pomarančová šťava dodáva celému úžasný chuťový punc!
Libchen    (id: 275)    (14.12.2016 o 06:12)   
tento tvoj recept je krásnou kombináciou chuti morčacieho mäsa s výbornou zeleninou, je nádherne naaranžovaný, preto ti prideľujem zaslúžený bod a chválim celú kompozíciu!
Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...